DGNEWS.EU

Вазовци проведоха симулативен процес в Районен съд - Димитровград

Вазовци проведоха симулативен процес в Районен съд - Димитровград
Jun 27
09:59 2019

Симулативен процес по противообществена проява на непълнолетни проведоха ученици на ПМГ „Иван Вазов“ в Районен съд – Димитровград вчера. Гимназистите поеха ролите на всички страни по делото и участници в съдебния процес – от подсъдимите и техните свидетели, до държавното обвинение, защитата и съдебния състав. Заседанието наблюдаваха и напътстваха димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов.

Учениците разиграха сценарий, при който група младежи нарушават спокойствието на граждани с висока музика и викове. Между купонджиите и живеещите на ул. „Капитан Петко Войвода” избухва скандал, който е потушен от полицаи. При намесата на служителите на реда, най-агресивната сред младежите бута единият от полицаите и започва да сипе заплахи, че същият ще бъде уволнен. Последва задържане и бързо производство срещу младежите. Съдебният процес продължи над час и приключи с присъда пробация и полагане на обществено полезен труд.
Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет. Чрез нея младите хора се запознават отблизо с работата на съд, прокуратура и адвокатура, и разбират колко напрегната и отговорна е работата на съдиите.

След приключване на заседанието магистратите изразиха възхищението си от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес. В края на инициативата съдиите връчиха на вазовци грамоти, копия на Конституцията на Република България и награда озвучителна уредба, с предупреждението младежите да я използват умно, за да не се налага самите те да застават пред съда като обвиняеми по противообществени прояви. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?