DGNEWS.EU

Странско даде старт на жътвата в Димитровградско

Странско даде старт на жътвата в Димитровградско
Jun 22
15:00 2019

С водосвет за здраве, благополучие и добра реколта днес в село Странско дадоха старт на жътвената кампания в община Димитровград. Домакин на народния ритуал "зажънване" тази година бе един от младите арендатори в района Иво Филев, син на кмета на Странско Фильо Стоев. Самодейни колективи от общината първи влязоха да ожънат пшеницата със сърпове и паламарки. Преди да се захванат за работа те показаха старите традиции, които са изпълнявали предците ни при полската работа.  В ритуалът се включи и зам.-кметът на Димитровград  Яшо Минков.

Арендаторът очаква добивът при пшеницата тази година да е между 700 и 900 декара от килограм. Добрата реколта е резултат от доброто производство и грижа за земята, която в Странско почитат. Иво Филев отглежда както хлебна пшеница, така и твърда пшеница предназначена за изхранване на животни.

След старта на жътвата Странско днес празнува и Тракийския жътварски събор, в който своя продукция представят и  земеделски производители и пчелари. Организатор на празника е местното читалище „Пробуда 1910” и кметството.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на местните избори на 27 октомври 2019 г.?