DGNEWS.EU

Община Димитровград иска Светилището на нимфите от държавата

Община Димитровград иска Светилището на нимфите от държавата
Много ценни артефакти бяха открити в Светилището на нимфите при разкопки досега
Jun 21
12:43 2019

Държавата да предостави на Община Димитровград безвъзмездно за управление в срок от 10 години Светилището на нимфите край димитровградското село Каснаково. Съгласието си за това ще дадат общинските съветници на насроченото за 27 юни заседание на местния парламент.  

Искането на кмета Иво Димов за управление на археологическата недвижима културна ценност е във връзка с кандидатстването на общината по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 и безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“.

Общината иска безвъзмездно управлението на два поземлени имота с обща площ от близо 40 декара в землището на село Каснаково. Те представляват част от териториалния обхват на археологически паметник на културата с категория „национално значение” – „Светилище на нимфите”, подробно описани в актове за публична държавна собственост от 11 април 2019 г.

Същите имоти са били предоставяни от държавата безвъзмездно за управление на Община Димитровград и през 2011 г. с решение на Министерски съвет при спазване разпоредбите на Закона за културното наследство и определените от министъра на културата предписания за опазване. Припомняме, че тогава решението отново бе свързано с изпълнението на европроект.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?