DGNEWS.EU

ОУ „Пенчо Славейков“ посрещна гости от Болгардската гимназия

ОУ „Пенчо Славейков“ посрещна гости от Болгардската гимназия
Jun 21
09:54 2019

Представители на Болгарската гимназия и гимназия от село Городне посетиха ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград. По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол, след което разгледаха училището, присъстваха на открит урок в училищния кабинет „Изкуствен интелект“, където отблизо се запознаха с дейността на иновативните паралелки в ОУ „Пенчо Славейков“.

Гостите бяха впечатлени от богатата материална база и техника, с която разполага училището, от уютната и функционална обстановка и от топлия прием на учениците и педагогическия колектив. Разходката продължи с посещение на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“, където всички преживяха незабравими мигове под звездното небе на Планетариума, водени от директора му Димитър Кокотаников.След кратка разходка по пешеходната зона, делегацията посети и Дом-музей „Пеньо Пенев“. В ранния следобед гостите се отправиха към Хасково , където разгледаха монумента Света Богородица и централната част на областния град.

В делегацията участват деца победители в българския конкурс „Към корените на предците – история, образование, култура, обичаи“, чиято награда е едноседмична екскурзия в България. Тя включва посещение на градовете – Шумен, Котел, Сливен, Велико Търново, Елена, Твърдица, Ямбол, Димитровград, Хасково и Несебър. Учениците са придружавани от директора на Болградската българска гимназия Снежана Скори и нейният заместник Наталия Кара, както и от директора на гимназията в с. Городне Мария Пинти и учителката Марина Константинова.

Болградската гимназия е най-старата българска гимназия. Създадена е през 1858 г. И двете украински училища учениците изучават четири езика, като започват обучението си с български език.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?