DGNEWS.EU

„Неохим”: Спекулация са писанията за авария в завода

„Неохим”: Спекулация са писанията за авария в завода
Jun 19
14:14 2019

Като спекулации и заиграване със страховете на димитровградчани, определиха публикациите в някои медии за „производствена авария” по повод случилото се в „Неохим”  миналата седмица. На пресконференция днес прокуристът на ”Неохим” Стефан Димитров, производственият директор инж.Васил Стефанов и началникът на цеха за производство на амоняк инж. Асен Краваев, бяха категорични, че въпросната ситуация не е било пожар, а запалване, което се е случило при технологичен пуск на амонячния цех. „Това не може да се смята за пожар с потенциална възможност за разрастване. При всички работещи предприятия с газ и водород такова запалване може да се случи". Двамата заявиха, че цехът има изградена автоматизирана система за сигнализация и блокировки, която ако регистрира и минимални отклонения от технологичните показатели, се задейства и автоматично спира работата. За тях остава необяснимо кой и защо е преиначил информацията, че да се говори за "авария" в обществото.

„Това, което някои определиха като авария не е застрашавало никой, дори работещите на територия на завода. Най-лошото е, че след тези писания, някои от колегите реагирали своевременно и адекватно, започнаха да се чудят дали са действали правилно - дали правилно са уведомили колегите от пожарната, дали пък те правилно са уведомили съответните служби и т.н.”, заяви Димитров. Той заяви, че не отговарят на истината и писанията на тролове и хейтъри в социалните мрежи, че персоналът в завода е некомпетентен и че не поддържали технологичните линии. Според него по този начин в обществото се насажда „култура”, която руши доверието както в работещите, така и в институциите.

Димитров бе категоричен, че всички инструкции, които са разписани от държавните органи, са били стриктно пазени. Една от тях е и уведомяване на спешния телефон 112, което е било спазено и при въпросния случай. „Оттам нататък компетентните органи идват на място и поемат командването, а ние им съдействаме. Те преценяват степента на риска и кого да уведомят на местно или на национално ниво", обясни процедурите Пламен Панчев. Той е управител на "Индустриална пожарно-аварийна компания", която отговаря и за противопожарната дейност в завода.

На срещата Стефан Димитров съобщи още, че димитровградският химически завод "Неохим" в най-скоро време ще се присъедини към националната интегрирана система за оповестяване при бедствия и аварии. Предприятието ще е първото в Хасковска област, което ще влезе в новата автоматизирана система, която ще се ръководи от София. Заводът разполага със своя противопожарна команда, снабдена с специализирано облекло и поддържа на своя територия два противопожарни и един газоспасителен автомобил, линейка и мобилна техническа работилница за зареждане на пожарогасители.

„Неохим" е единственото предприятие в областта, което превантивно отиграва ситуации с огнеборците и прави обучения по защита. Ние стриктно държим на това. Служителите ни са с висока компетентност. Обученията се провеждат от водещи университетски преподаватели. През 2018 г. 209 човека са минали обучения за над 41 000 час, а за оборудване и поддръжка на инсталациите постоянно се инвестират средства, като за миналата година техния размер е бил 10 млн. лв.", допълни още прокуристът на „Неохим”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?