DGNEWS.EU

Ябълково отличи 4 майстори на пуската, празникът с потенциал да е национален

Ябълково отличи 4 майстори на пуската, празникът с потенциал да е национален
Jun 09
09:41 2019

Четирима майстори на ябълковска пуска бяха отличени на Празника на вкусния деликатес, провел се снощи в димитровградското с. Ябълково. Журито отличи за отлични качества пуските на Руси Антонов, Георги Панчев, Димитър Стайков и Иван Ничев. В конкурса кулинарни умения премериха 12 производители на домашното мезе, с което селото е прочуто. Освен от Ябълково в надпреварата участваха и представители от селата Сталево, Крум и Върбица.

Организаторите от местното читалище „Хр. Ботев 1871” бяха подредили масите с пуски под шатри на площада. Всеки майстор идваше да нареже своето мезе, а дегустаторите получаваха по чаша студен „селски” таратор, в който има всичко като познатия ни, с изключение на кисело мляко. Догодина още повече ябълковци да се престрашат и да участват в надпреварата, призова кметът на селото Костадин Атанасов, който също като своите съселяни прави пуски всяка година.

„Празникът на ябълковската пуска има всички достойнства да се превърне в национален празник, подобно на този на еленския бут в град Елена и др.”, обяви председателят на журито Митко Желязков, който кмет на с.Райново ежегодно организира кулинарен фестивал. В състава на комисията бяха още етнографът Недялка Тодорова от Историческия музей и Валентина Костова от Община Димитровград.    

Организаторите от читалището благодариха на спонсорите си, помогнали за осъществяването на големия празник. ТЕ отличиха с грамоти и награди активни участници в надпреварата, както и гостуващите изпълнители. За всички гости и ябълковци на площада играха и танцуваха детска формация "Алма" и група за народни хора "Алма" от с.Ябълково, танцова формация "Дива" от Хасково, танцов клуб "Хоротронци" от Кърджали, танцов състав "Тракийци" при НЧ "Събуждане" с.Радиево и танцова група от с. Горски извор. Празникът завърши с кръшно хоро, на което се хванаха всички.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?