DGNEWS.EU

Историци и ученици искат да почитаме Ботев и Левски на смъртните им дати

Историци и ученици искат да почитаме Ботев и Левски на смъртните им дати
Jun 07
15:35 2019

Националните ни светини Ботев и Левски да се почитат на историческите дати на тяхната гибел, съответно на 1 юни и 18 февруари, поскаха на форум в Хасково. Конференцията „Съдбовните дати на България - истини и заблуди“ бе организирана от областния управител на Хасково Станислав Дечев по инициатива на Младежкия областен съвет за иновации. Основен двигател на форума е 12-класникът от ПМГ „Акад.Боян Петканчин“ Антон Атанасов. Той поиска националните поклонения пред Ботев и Левски да са на датите на тухната смърт. „По православните канони, помен се прави на датата на смъртта, но никога след нея. А ние, 30 години след края на атеистичния комунистически режим, все още не сме възстановили историческата истина и продължаваме да ги почитаме на 2 юни и 19 февруари“, заяви ученикът.

В работата на конференцията участваха доц.д-р Тодор Радев от ФИФ на ПУ“П.Хилендарски“, гл.ас.д-р Божидар Драганов от същия университет, проф. Цонка Каснакова- преподавател в Тракийски университет Стара Загора и директор на Исторически музей Харманли, представителите на РИМ Хасково д-р Красимира Узунова и Милен Вълчев, директори на общинските исторически музеи от областта, преподаватели по история от региона, десетки ученици.

Областният управител на Хасково припомни, че идеята за конференцията е дошла след писмо на Антон Атанасов, в което той настоява гибелта на Васил Левски да бъде отбелязване на 18, а не на 19 февруари. „Сами знаете, че аз не мога да променя една наложена традиция. Затова реших, че историческата неправда, ако има такава, може да бъде разрешена само от историци и то след широк обществен дебат. Затова днес търсим мнението на учените, на изследователите, на онези, които познават детайлите на историята. Целта ни е да провокираме интерес към темата, а защо не и да предложим решение на проблема“, каза Станислав Дечев.

Според историка доц. Радев несъотвествията в българската история идват от налагането на новия календар и преизчисляването на датите. Той изрази личното си мнение, че трябва се възстанови стария стил за датите от миналото. В подкрепа на тази теза се обяви и проф. Каснакова, която заяви, че човек се ражда на конкретна дата и е абсурдно след това да бъде честван на различна. "Апелираме да се вземе решение за коректна датировка", призоваха преподавателите по история. Те бяха категорични, че проблем съществува и най-важното е, че той вече е поставен на обществено обсъждане чрез днешния форум. „Историята е на всички ни и трябва да се интересуваме от нея“, каза в заключение бъдещият историк и настоящ Лауреат на националната олимпиада по история Антон Атанасов.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?