DGNEWS.EU

За китайците трупането на блага е висша цел, просперират защото не си завиждат

За китайците трупането на блага е висша цел, просперират защото не си завиждат
Проф.д.р Марин Русев
Jun 06
15:40 2019

Китайският модел и съвременното цивилизационно развитие представи проф.д.р Марин Русев в димитровградската Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Иван Богоров“. Преподавателят от Софийския университет, който е председател на Асоциацията професионалните географи и регионалисти, изнесе лекция по темата пред ученици и преподаватели от града вчера.

Проф.д.р Марин Русев сподели, че от три години Китай е изпреварил САЩ по общ обем на брутния продукт и днес произвежда една пета от световния брутен продукт. Той прогнозира, че ако тази инерция на развитие се задържи, китайците ще достигнат скоро до една трета.

Феноменът „10 химикалки за 1 лев”, на който се радваме, води до закриване на предприятия по цял свят. Ако един химикал струва 10 стотинки и от крайната му цена му извадим разходите за търговеца на дребно - 2-3 ст., за този на едро - 1-2 ст. и вложените в него суровини като пластмаси, механизъм и др., себестойността на труда излиза 1 стотинка, а това е опасно за всички икономики по света, коментира професорът.

„Една малка страна, включително и нашата, не може да победи такова икономическо явление. Умните нации се приспособяват, а останалите се подчиняват. Ние трябва да се опитаме да предвидим посоката, в която ще се развиват, за можем да се приспособим. Трябва добре да познаваме Китай и да комуникираме с него без посредници. Защото тук става въпрос не само за производство, а за културен феномен”, подчерта професорът.

По думите му, успехите на китайското икономическо чудо се дължат на много фактори, сред които са и нагласите на хората. „Китайците не проявяват един към друг икономическа завист. Когато видят, че някой е забогатял, ги обзема желание и те да успеят. У нас например успехът винаги е съпроводен с нападки, хули, завистливи коментари и др. „Тежко и горко на онзи, който се изправя срещу нация, при която всеки иска да стане много повече, отколкото е днес и да настигне другия.”, коментира проф. Русев.

Пред аудиторията проф.д.р Марин Русев сподели, че едва при посещението си в Китай разбрал колко и какви остарели представи битуват в нашето съвремие за китайците. Като това, че ядат по шепа ориз на ден, че разстрелват престъпници по площади, че забраняват раждаемостта. Китайците са прагматици. Те са се научили, че имането, стопанството и трупането на блага е висша цел. А това означава, че вече преминават към друго ниво - производство и реализация на собствени идеи, а не натрапени отвън, както в предишни исторически периоди.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?