DGNEWS.EU

Инспекция по труда коментира сезонното наемане на работна ръка със земеделци в Димитровград

Инспекция по труда коментира сезонното наемане на работна ръка със земеделци в Димитровград
Jun 04
13:48 2019

Областната дирекция „Инспекция по труда” организира среща с регистрираните земеделски производители в Димитровград, като част от информационната си кампания по повод договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по чл. 114а от Кодекса на труда. Срещата ще се състои на 6 юни от 11 ч. в зала „Гросето”. По този повод от инспекцията те канят всички заинтересовани фермери, арендатори и земеделски производители да присъстват на срещата.

Контролът на земеделските производители в следващите месеци ще е един от основните акценти в дейността на Инспекцията по труда. При проверките в селското стопанство като цяло се обръща специално внимание на законосъобразното наемане на работници за сезонна заетост. Това може да става на всяко основание, регламентирано в Кодекса на труда. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по чл. 114а от Кодекса на труда, т.нар. еднодневни трудови договори, са само един от начините за наемане на работната ръка. Те имат своите предимства както за работещите, които не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“, така и за земеделските стопани, които нямат задължение да регистрират тези договори в НАП, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за прекратяване.

„Инспекция по труда полага усилия максимално да облекчи администрирането на еднодневните договори. Надграден беше софтуерът за предоставяне на образците на еднодневни договори с цел същите да бъдат предоставяни онлайн по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Създадена е и възможност за директно генериране на данни на работници, които вече са били наети от даден земеделски стопанин и информацията за тях е въведена в системата. Разработен е и калкулатор, който генерира в разписката – неразделна част от договора, дължимата сума за данъци и осигуровки за сметка на наетото лице и нетното възнаграждение, което трябва да получи”, съобщи директорът на хасковската инспекция Кирчо Кирев.

Той уточни, че през май 2018 г. беше въведена възможност и за наемане на работници по силата на еднодневни договори за половината от законосъобразното работно време, т.е. за 4 часа, които също могат да се заявяват онлайн. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. По него са назначени и помощник-инспектори, които могат да представят на земеделските стопани начинът на работа с нея и функционалностите й.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?