DGNEWS.EU

Акад. Васил Сгурев говори за роботика и интелигентни системи пред вазовци

Акад. Васил Сгурев говори за роботика и интелигентни системи пред вазовци
Jun 03
15:40 2019

Среща дискусия проведоха учениците от ПМГ "Ив. Вазов” и техните ръководители с почетния гражданин на Димитровград - акад. Васил Сгурев. Като бивш възпитаник на гимназията, той изтъкна важността на основите положени в училище. С характерния си увлекателен стил, ученият провокира и запали интереса на вазовци към роботиката и изкуствения интелект. Учениците активно задаваха въпроси към акад. Сгурев за дългогодишния му и разнообразен опит в научните постижения.

Акад. Васил Сгурев е български учен, председател на отделението за инженерни науки на БАН и член на научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии. От дълги години работи в областта на техническата кибернетика и изкуствения интелект. Зам.-председател е на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов” и член на Българска асоциация по изкуствен интелект и др.

Член е на европейския комитет по изкуствен интелект (ECCAI), на Американската асоциация по изкуствен интелект (AAAI), на международната организация за изследване на мозъка (IBRO), на групата по изкуствен интелект ТС-12 към IFTP на Американския институт IEEE, на Санкт-Петербургската Инженерна Академия и на Нюйоркската академия на науките.

Има отпечатани над 350 научни труда в наши и чуждестранни издания, 10 монографии, 30 патента и изобретения с вписване в „Златната книга” на Българското патентно ведомство и др. Ръководил е 23 международни научни проекта по роботика, техническа кибернетика, компютърна техника и др.

Повече може да прочетете в интервюто ни с акад. Васил Сгурев, публикувано в сайта неотдавна.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?