DGNEWS.EU

Славейковци спечелиха състезание по роботика, подариха им дрон

Славейковци спечелиха състезание по роботика, подариха им дрон
Jun 03
11:15 2019

Младите конструктори и програмисти от димитровградското основно училище „Пенчо Славейков“ взеха участие  в първото издание на състезанието по лего роботика „Робо сръчко“, организирано от ОУ „Васил Левски“ в Разград.

В надпреварата за създаване и управление на мини роботи се включиха 58  ученици от Варна, Димитровград,  Дулово, Кюстендил, Харманли и Търговище. Форумът откри началникът на РУО-Разград Ангел Петков, който поздрави младите новатори за знанията, уменията и компетенциите, които демонстрират в заниманията си по роботика и им  пожела успех  в състезанието.

Състезателите бяха разделени в 10 отбора. Съгласно регламента, те трябваше да конструират и програмират  робот, да го изпратят на мисия с точно определена задача и накрая да пуснат своя „Робо сръчко“ да се състезава по сумо с останалите роботи. Истинска битка настана, когато роботите се изправиха един срещу друг в пряка елиминация тепиха. Продължаваше отборът, чиято машина успее да повали съперника и да го изхвърли от състезателното поле. Надпреварата спечели отбора на славейковци - „RoboSlav“, който издържа цели 8 рунда на импровизирания тепих.

В състезанието по сръчност отборите “Masterchains“ и “All star“ от ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград заеха съответно второ и трето място. Освен купи и сертификати „Робо сръчко“, първенците от отбор „RoboSlav“ получиха и специална награда - дрон от Центъра за творческо обучение в София.

Всички етапи на състезанието минаха оспорвано и с висок емоционален градус. Представянето  следеше жури в състав от инженери и програмисти.  

Предстоят нови предизвикателства пред учениците от иновативните паралелки по роботика в ОУ „Пенчо славейков“ през следващата учебна година, а защо не участие в Международното състезание за млади инженери в Москва и Европейската олимпиада по лего роботика през 2020 година.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?