DGNEWS.EU

Училището в Ябълково с високи отличия за 180-годишнината си

Училището в Ябълково с високи отличия за 180-годишнината си
May 30
17:04 2019

180 години от създаването си чества тържествено днес следобед основно училище „Васил Левски”. Празникът започна в двора на школото с националния химн, издигане на националния трибагреник и училищното знаме, под звуците на Забавно-духовия оркестър. Положен бе венец пред паметника на патрона на училището, а след това и отслужен водосвет за здраве и успехи на учениците, учителите и жителите на селото. Църковната служа изпълниха двама свещеници, единият от които бе архиерейският наместник отец Георги Тодев, който също е възпитаник на училището.

След водосвета с шествие предвождано от оркестъра, ученици и гости се придвижиха до местното читалище „Христо Ботев 1871”, където се състоя официалното тържество с богата музикално-поетична програма. Тя започна с изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, който бе изслушан на крака от препълнената зала.

„Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище. Да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, а всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното - с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. С гордост ще кажа, че нашето училище, носещо името на светлата личност в българската история – Апостола на свободата, е емблема за качествено образование, а в него и до днес витае духа на възрожденските му създатели.”, заяви в словото си директорът Елза Видева. Тя се обърна с благодарност към бившите и настоящи учители на училището за техния професионализъм и мъдрост. Със заветът, че  знанието е ключът към светлината в живота, се обърна директорът към учениците. „Учи, печели, конкурирай, очаровай е девизът ни днес”, заяви Елза Видева.

По повод празника училището бе удостоено с почетен плакет на Община Димитровград и с плакет на Регионалното управление на образованието в Хасково. Подаръци бяха поднесени от Съюза на работодателите в сферата на средното образование и от местното читалище. Поздравителни адреси по повод кръглата годишнина изпратиха кметът на Димитровград Иво Димов, народният представител Виолета Желева, председателят на ОбС Гергана Кръстева и от началника на РУО-Хасково Христина Боева. Гости на тържеството бяха старши експерта по организация на средното образование Веселина Павлитова, директорът на дирекция „Европейски програми и хуманитарни дейности” Диана Дончева, директори на училища, културни и просветни средища в община Димитровград. Празникът продълж

Училището в с. Ябълково е на старото в Хасковски ригион. В документ за статистиката на училищата на Княжество България, пазен в националния музей на образованието в Габрово, на стр. 342 се посочва, че село Атмали е имало училище в далечната 1839 г. Ябълковци са се учили на четмо и писмо още по времето на Паисий Хилендарски. До 1830 г. обучението е било килийно, а първата сграда е била построена през 1848 г. в църковния двор. Училището е носител на орден „Кирил и Методий” първа и втора степен през 1957 г. и 1989 г. Ръководено е от общо 8 директори до момента.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?