DGNEWS.EU

"Каравеловец 5" със специална награда за полет до Луната

"Каравеловец 5" със специална награда за полет до Луната
May 23
17:34 2019

Адриан Трачев и Атанас Атанасов, петокласници от СУ „Любен Каравелов” и кръжочници по астрономия към НАОП "Джордано Бруно " участваха на 22 май в Националното състезание "Космически пътешественици " във Варна. Състезанието се провежда за първи път и е за ученици от 5 и 6 клас. Отбори от 3 до 5 човека трябваше да си изберат маршрут за космическо пътешествие и да опишат как да се осъществи. 20 отбора от цялата страна заявиха участие, до състезанието журито допусна 9 от тях. Отборът на димитровградчани "Каравеловец 5" избра полет до Луната и изследване на планината Хемус на нашия естествен спътник.

Състезанието се проведе в два етапа: първият - представяне на проекта пред 3-членно жури с председател космонавт-изследовател на България Красимир Стоянов и членове д-р Орлин Станчев, гл.асистент в катедрата по астрономия в СУ " Св. Кл. Охридски" и Иван Иванов от НАОП "Николай Коперник"-Варна.

Във втория етап отборите трябваше да отговарят на 3 астрономически въпроса, да напишат кратко представяне на планетата Земя и послание до участниците във въображаема извънземна среща, както и да изработят с подръчни материали защитен сканфандър за изследване на непозната планета.
Адриан и Атанас получиха специална награда на журиток.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на местните избори на 27 октомври 2019 г.?