DGNEWS.EU

Нов команден пункт срещу градушки откриха в Хасково

Нов команден пункт срещу градушки откриха в Хасково
May 23
16:24 2019

Нов команден пункт за борба с градушките откри в Хасково министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. От общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в областта, опазвани от градушки ще бъдат 1.1 млн. дка. „В незащитаваната територия се предвижда градозащитата да се осъществява чрез самолетен способ, но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители“, уточни министърът.

Танева съобщи, че общата стойност на центъра с ракетните площадки е около 1 млн. лв. През последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова защита възлизат на над 13 млн. лв. „Това са първите инвестиции след 1989 г. за увеличаване обхвата на защитаваните площи и за инвестиране в противоградова защита“, подчерта министърът на земеделието.

Десислава Танева допълни, че до края на месец май предстои откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки. „Също така в експлоатация ще влязат и 13 нови площадки към вече съществуващите командни пунктове в страната”, каза още тя.  По думите й, над 30 % от обработваемите земеделски площи в страната попадат в обхвата на противоградовата защита.

След пускането на командния пункт, тя посети и ракетната площадка, разположена в землището на село Войводово. На официалното откриване присъстваха областният управител на Хасково Станислав Дечев, народни представители, представители на Регионалната дирекция за борба с градушките, експерти.

27 са новоизградените ракетни площадки в Хасковско.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на местните избори на 27 октомври 2019 г.?