DGNEWS.EU

МБАЛ още дължи хиляди на фирма „Строй-ГСТ”, продават декар от двора й

МБАЛ още дължи хиляди на фирма „Строй-ГСТ”, продават декар от двора й
May 17
14:59 2019

Насрочената за 29 май публична продан на един декар от двора на димитровградската болница МБАЛ „Св. Екатерина”, е заради все още неизплатен дълг към строителната фирма „Строй-ГСТ” на Георги Табаков. Размерът на задължението е от порядъка на над 100 000 лв. научи dgnews.eu от управителя на лечебницата д-р Матей Матеев. Дълговете са още от времето, когато фирмата спечели арбитражно дело срещу МБАЛ за 654 305,90 лв. заради забавени плащания по извършен ремонт на Вътрешно отделение през 2007 г. Изплащането им се оказа непосилно за болницата, което наложи през 2013 г. общината, като собственик на търговското дружество МБАЛ да тегли кредит от 500 000 лв., за да може болницата да се разплати с фирмата.

По силата на извънсъдебно споразумение подписано между МБАЛ и фирмата същата година, сумата трябваше да се плаща разсрочено на четири равни вноски от 125 000 лв. А остатъкът, до пълното издължаване по арбитражното дело от 154 305, 90 лв., да се погаси до средата на 2015 година. Нещо повече, съгласно въпросната спогодба строителната фирма се задължи да не предприема действия по принудително събиране на сумата, а след изплащането на 500 000 лв. да прекрати изпълнително дело №20138740400355 по описа на частния съдебен изпълнител.

Сега, 5 години по-късно, става ясно, че въпросното дело не е прекратено. Именно на негова база е обявена публичната продан на общинския имот от 1000 кв.м. в двора на МБАЛ. Както писахме, началната цена на терена е 38 800 лв., която на фона цените на квадратен метър в града, е сравнително ниска. Кандидатите могат да наддават писмено до Районен съд-Димитровград до 28 май. В обявлението е посочено, че наддавателни предложения надхвърлящи началната цена с повече от 30 %, са недействителни.  

Припомняме, че общинският терен е един от трите, които бяха обособени като самостоятелни с решение на Общинския съвет, като част от активите на МБАЛ. И трите имота болницата обяви на търг през 2017 г. на много по високи цени, но интересът на кандидат-купувачи, тогава бе слаб. Ако и при сегашната публична продан кандидатите са кът или сделката мине „тънко”, съществува вероятност дори и след продажбата на въпросния имот, МБАЛ да не може да се разплати изцяло със строителната фирма, а тя пък да поиска втори от обособените.      

Междувременно миналия месец, Общинският съвет прие без разисквания годишния отчет за дейността на МБАЛ „Св. Екатерина” ЕООД за 2018 г. От него е видно, че миналата година поради изтекла погасителна давност тя е отписала задължения за 20 000 лв. Годината е приключила със 112 000 лв. загуба, отчитайки увеличение на разходите си и на задълженията си към финансови институции, доставчици и собственика си – общината. 

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?