DGNEWS.EU

Отличиха фирми и организации, допринесли за развитието на Димитровград

Отличиха фирми и организации, допринесли за развитието на Димитровград
Димитровградската фирма „PL Project” взе наградата за технологии
May 13
16:09 2019

Отличия за принос в развитие на община Димитровград в 6 категории бяха връчени днес в рамките на инициативата на тукашната община и вестник „Стандарт” – „10 причина да остана в моя Димитровград”.

В категория „Технологии“ призът взе димитровградската фирма „PL Project”, която през февруари т.г. представи успешно българската индустрията на световното изложение Simac Tanning Tech в Милано. Наградата на най-бързо развиващата се инженерингова компания в общината, бе връчена от областния управител на Хасково Станислав Дечев на управителя й Любомир Борисов и на нейния създател - предприемачът Пламен Цонев. Двамата благодариха за високото отличие и подчертаха, че както те самите, така и повечето инженери в „PL Project”, не са от Димитровград. Всички обаче са избрали града заради отличните възможности за живот, отглеждане на деца, бизнес среда, и най-вече заради хората, живеещи тук. „Много е важно човек да бъде иновативен в средата, в която се развива. Много е лесно да привличаш хора на едно място около други хубави хора”, заяви Борисов при получаване на наградата. Пламен Цонев пък сподели, че като предприемач от 20 години тук, винаги се радвал на добро взаимодействие с местната власт в лицето на кмета Иво Димов и общинските съветници от всички партии. „Градът, който създаваме всички е прекрасен. Чист и подреден. Затова нашето мото е „10 причини, поради които да доведем хора да живеят в Димитровград”, обяви той.  

В категория „Икономика” пък бе отличена „Язаки България”, собственост на японската Yazaki Corporation, която през 2016 г. изгради третият си завод в България край Димитровград.

СКБ „Димитровград” взе наградата в категория Спорт. Отличието връчи на президента на клуба Георги Георгиев, легендата на борбата проф. Петър Киров, двукратен олимпийски и 4-кратен европейски и световен шампион по борба. За 12 години на израстване, клубът има спечелени от държавни първенства 192 златни, 82 сребърни и 190 бронзови медала, както и 18 отборни държавни титли за различни възрастови групи. Последните 5 години клубът неизменно е клуб №1 в свободната борба в България, в класацията на Българската федерация по борба. През годините клубът участва в над 80 турнира в различни, от които донесе 103 златни, 71 сребърни и 93 бронзови отличия. Състезатели са национали и представили страната 103 пъти на Европейски и Световни първенства. От тези най-големи спортни форуми те донесоха за България и Димитровград 15 медала и общо 56 престижни класирания  между първите 10 в света и Европа. Благодарение на постигнатите постижения, старши треньорът в клуба Салим Салим работи с националните отбори на България по борба.

В категория  Култура призът отиде в Акустично джаз трио – Димитровград и ръководителят му Димитър Русев. Наградата връчи директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова. Акустично джаз трио е създадено през 1986 г. към Община Димитровград в състав: Митя Йорданов – пиано, Найден Клинчев – контрабас и Петър Ганев – барабани. С вокалист Мария Арнаудова триото записва първия си самостоятелен албум „Gershuin Songs” през 1996 г. Репертоарът им съчетава джазови стандарти и авторски композиции. От 2009 г. Акустично джаз трио е инициатор на Младежки джазов фестивал в Димитровград. Триото организира образователни концерти в училищата и детските градини, насочени към младите хора на Общината. Богатата творческа биография на триото, както и професионалното ниво на неговите музиканти, играят съществена роля в развитието на духовния и културен живот в общината.

Категория Образование отличие получи най-старото средно училище в града със 70-годишна история - ПМГ „Иван Вазов”. През 2017/2018 г. училището се класира на 7 място в страната по успех от Национално външно оценяване по български език и литература и математика. Училището се гордее с наградите на учениците, завоювани от национални олимпиади в областите обществени науки, история, география, информационни технологии и английски език. Работи успешно по различни програми включително и по тази „Училища – посланици на Европейския парламент“.

В категория Сигурност наградата бе за РСПБЗН – Димитровград. Прие я началникът на службата гл. инспектор Иван Пачов, който през 2014 г. бе отличен за високото отличие „Пожарникар на годината“. Той благодари от името на всички свои колеги и посвети наградата непрекъснатите им усилия и тежката работа. Пачов открои мащабни събития като пожари и наводнения, в които благодарение на димитровградските огнеборци не са дадени жертви.   Пожарната служба в Димитровград е сформирана през 1948 г., само година след създаването на града. Към днешна дата тя осигурява пожарната безопасност и защитата на населението на територията на община Димитровград от бедствия, аварии и извънредни ситуации. Основните направления по които работи са оперативна дейност и противопожарен контрол и превенция. Освен това службата работи активно с деца, хора в неравностойно положение и хора от третата възраст относно повишаване на пожарната им култура и уменията им за адекватна реакция при възникнали произшествия. Особен интерес за учениците са младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, които всяка година представят достойно общината в областни  и национални състезания.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?