DGNEWS.EU

Протести срещу Стратегията на детето се организират на 11 май

Протести срещу Стратегията на детето се организират на 11 май
May 10
14:08 2019

Родители от Хасково и Димитровград ще се включат утре в националния протест против подготвяната Национална стратегия на детето 2019-2030. Протести срещу проекто документа ще има в цялата страна на 11 май. Те са организирани от граждани и родители чрез социалните мрежи.

В Хасково протест е насрочен за 17:30 часа на централния площад. В него се очаква да се включат и димитровградчани, става ясно от публикация в социалната мрежа. Гражданското недоволство е срещу спорните текстове в стратегията, които ограничават правата им на родители, вменявайки ги на институции. Опасенията на майки и бащи са, че приемането на Стратегията ще проправи пътя на норвежката система у нас. Появиха се коментари, че опитите да се наложи приемането на Стратегия в страната, са свързани с бъдещо финансиране по проекти.

Сериозни критики към проекта на Стратегията отправиха и от Българската православна църква. В свое становище от 2 април, Светия Синод посочва и обстойно анализира предложените текстове. В позицията се посочва, че в проекта й „преобладават идеологически концепции за защита на правата и интересите на детето като контрапункт на правата на родителите, които се представят за „международни стандарти“ и „добри практики“, и които и влизат в противоречие с Конституцията и действащото законодателство в Република България”.

В становището се казва, че „се създават предпоставки децата да се третират от държавните социални служби по защита на правата на детето като самостоятелна страна при упражняване на граждански и човешки права извън обхвата на установените права на родителите или техните настойници”. „С предложената в Националната стратегия за детето ратификация на Третия факултативен протокол към Конвенцията за правата на детето се подготвя изключване правото на националната ни съдебна система да решава спорове като това право се възлага на Комитета по правата на детето към ООН, т.е. легитимира се външна намеса в арбитриране на спорове във връзка с правата на детето”, посочват от българската патриаршия.

Припомняме, че от 25 април т.г. бе спряна работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. От Министерството на труда и социалната политика пък категорично възразиха срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето. „Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да „отнемат деца“, се казва прессъобщение на МТСП.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?