DGNEWS.EU

Елена Йончева коментира проблемите на родното земеделие и тежка индустрия в Димитровград

Елена Йончева коментира проблемите на родното земеделие и тежка индустрия в Димитровград
May 03
09:23 2019

Кандидатите за евродепутати от БСП Елена Йончева и Деница Златева се срещнаха с избиратели и симпатизанти в Димитровград при вчерашната си обиколка из региона. Заедно с депутата социалист Виолета Желева и Областния председател на партията за Хасково Емилия Масларова, те посетиха торовия производител „Неохим” и обновения зеленчуков пазар в града.

Със земеделски производители и търговци, те коментираха темата за изчезващата и намаляващата българска продукция от пазари и в търговската мрежа. Продавачи очертаха като проблеми пред родното земеделие, липсата на млада работна ръка, ниските европейски субсидии и недостигащите национални доплащания за производителите.

Елена Йончева заяви, че съвсем целенасочено се унищожават малките и средни стопанства. Тя даде пример с европейските субсидии, които не стигат до малките и средни стопанства у нас, а отвит в ръцете на малък кръг едри земевладелци. „За миналия програмен период Европа даде 7,4 милиарда за селските стопанства в България. 70 процента от тези средства се усвояват от под 100 големи производители, при положение, че в България има регистрирани общо 90 хиляди земеделски стопанства“, коментира Йончева. По думите й това унищожава родното земеделие и обезлюдява българските села.

Пред журналисти водачът на листата на БСП за Европарламента коментира и ширещата се корупция в страната, покровителствена от правителството на Борисов. „Политиката, която води сегашното правителство изтласка България извън Европейския съюз. Фактът, че не сме в Шенген се дължи именно на голямата корупция. Последният доклад на Европейската комисия от февруари казва, че 2/3 от подадените сигнали за корупция у нас не се разследват от разследващите органи. Ние сме на първо място по бедност в Европейския съюз и този проблем само се задълбочава. Според същия доклад на ЕС 40% от българите са на границата на бедността и на социално изключване. Всеки втори българин между 20 и 39-годишна възраст заминава от България заради бедност, заради корупция, заради липса на перспектива. Цели територии от страната в демографска пустош“, заяви Елена Йончева.

Тя коментира и сериозно задълбочаващите се проблеми на българската тежка индустрия с плащането на високи въглеродни емисии, заради които  българските предприятия са неконкурентоспособни и изправени пред фалит.

„Ние от Левицата разбираме важността на този проблем и в Европа предстои  битка в тази посока. Българските предприятия страдат от нелоялна конкуренция на продукти от Африка, които не нямат подобни високи разходи за емисии. Според нас трябва да има преходен период, за да могат българските  предприятия да се адаптират. Самата държава трябва да намери механизъм да помогне на тези предприятия, а правителството да се ангажира с конкретна помощ към тях, за да оцелеят на пазара”, коментира още Йончева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?