DGNEWS.EU

Учени: Прочит на ъндърграунд литературата и изучаване на Пеньо Пенев

Учени: Прочит на ъндърграунд литературата и изучаване на Пеньо Пенев
Проф. д-р Алберт Бенбасат
Apr 19
15:40 2019

Висока оценка за представените научни доклади в националната конференция „Талант и власт. Неща премълчавани” в Димитровград дадоха директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, проф.д-р Алберт Бенбасат и организаторите й. Двудневният форум приключи днес, а в края му стана ясно, че представените в него 15 доклади и презентация на Националния литературен музей, ще бъдат издадени в специален сборник.  

„Литературата никога не дава окончателни отговори. Най-важното за литературната история и критика е да постави правилните въпроси. Тук бяха поставени въпросите около проблема между таланта и властта. Талантът винаги е бил опозиция на властта. Пеньо Пенев е един от христоматийните примери в това отношение. Тук бяха разкрити различни аспекти на този проблем при това не само по отношение на Пеньо Пенев, но и с други български автори. Нужно е да прочетем цялостно и по задълбочено тази ъндърграунд литература, която не беше официализирана през годините на тоталитаризма и да се мъчим да търсим отговорите, които все още възникват около нея”, заяви в заключителната си реч проф. Бенбасат. По думите му сериозният прочит на ъндърграунд литературата ще ни покаже, че е имало творци, които са искали литературата да се твори свободно, да има свободна воля в творчеството, да изкажат това което мислят и чувстват.

 „Много български автори заслужават да бъдат познати на младите хора, но не са. Мога да изредя десет имена и един от тях е Пеньо Пенев. Той може да бъде изучаван, но въпроса е как. Важно е да се подбере. Аз бих избрал гениалната му поема "Дни на проверка" и части от интимната му лирика. Това би могло да докосне душите на младото поколение, на което като цяло липсва поглед върху тоталитарната ни поезия и литература, която много отричат. При Пеньо Пенев има една изключителна нежна интимна лирика, има много чиста комунистическа идея, подобна на Вапцаровата. Той е своеобразен продължител на тази идея, дори в любовната си лирика. ”, коментира пред dgnews.eu професорът.

Днес доклади на конференцията четоха Живка Шишкова от Дом-музей „Пеньо Пенев”, Валя Сотирова от Дом-музей „Гео МИлев” , д-р Йордан Нанчев, Надежда Георгиева от къща музей Иван Вазов” в Сопот и др. На конференцията с дипломната си работа се представи и 23-годишната димитровградчанка Милена Минчева, която е завършила българска филология и работи като журналист във „Фрамар”. В доклада си „Димитровград и Пеньо Пенев. Разколебаване на едно сдвоено митично минало” тя разбива митовете, че Димитровград ражда поета Пеньо Пенев и че той посвещава живота си на града. Той е национален поет, а не на определен строй или населено място. Той има много дълбоки и сложни изповеди като контекст, теми и проблематики в поезията си, извън строителството на първия социалистически град. Пред dgnews.eu Милена, която е възпитаничка на ПМГ „ИВ. Вазов” сподели, че по темата за Пеньо Пенев я е запалила нейната преподавателка по литература Катя Атанасова.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?