DGNEWS.EU

Извънредни проверки за безопасност на храните до Гергьовден

Извънредни проверки за безопасност на храните до Гергьовден
Apr 17
08:00 2019

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна извънредни проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден. До 6 май включително инспекторите по контрол на храните ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища. Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза  – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

В търговската мрежа и заведенията за обществено хранене ще се следи за правилното съхранение на храните, сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

В производствените обекти ще се проверява произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличието на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство.

С цел по-добра информираност на потребителите за произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка на трупно месо със синьо или червено мастило за хранителни цели. За месото от произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) в червен.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водената документация от собственика или управителя на пазара.

При необходимост, в проверките ще оказват съдействие и представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които ще се включат в рамките на тяхната компетентност.  Проверките ще се извършват по време на празниците и в почивните дни.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?