DGNEWS.EU

Димитровград откри Дните на професионалното образование в област Хасково

Димитровград откри Дните на професионалното образование в област Хасково
Apr 11
14:44 2019

Предизвикателствата и перспективите на професионалното образование разискваха на форум в Димитровград днес. Събитието бе открито от Румяна Монева, директор на единствената професионална гимназия в общината - ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ по повод 70-та годишнина на гимназията. Във форума участваха още кметът на общината Иво Димов, директорът на Регионално управление на образованието -Хасково Христина Боева и Георги Стоев, съосновател на „Индъстри Уоч“ и създател на „Тракия Тех“, изготвила най-актуалния бизнес каталог на Димитровград. Поздравителен адрес към участниците във форума  изпрати председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите – Хасково Стефан Димитров. В приветствието си той подчерта, че успехите на училището се дължат на професионализма на преподавателите, благодарение на която  възпитаниците на гимназията получават отлична подготовка. Организаторите от ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ подариха на всички официални лица стилна дърворезба, изобразяваща училището.

„Срещи като днешната са важни, защото предлагат решения за следващи инициативи, които са обвързани с образованието, ролята на Общината и бизнеса. Професионалното образование е в основата на просперитета. Усилията ни трябва да бъдат насочени към подготовка на квалифицирани специалисти, чиито умения отговарят на пазара на труда. Темата за професионалното образование и прилагането на дуалното обучение е отворена страница. В лицето на бизнеса на територията на община Димитровград имаме отговорни партньори, които са мотивирани да инвестират в бъдещето на  работниците и служителите си”, заяви кметът Иво Димов. По думите му дуалното обучение ще играе много важна роля в бъдеще. Според него колкото повече практика имат младите хора в първия гимназиален етап, толкова ще е по добре за тях самите. „Практиката е солта на знанията. Когато съчетаваме теоретични знания с практическа работа и даваме възможност на децата да се запознаят на място с това което учат - интересът и възможностите, които те ще имат ще са много по големи, тъй като ще усетят ефекта от своите знания”, допълни още кметът на Димитровград. От гимназията коментираха, че съгласно новите учебни планове, при дуалната форма часовете по практика, вкл. и производствена, са застъпени още в 9-10 клас. Те ще ги провеждат в реална работна среда, но тъй като няма да са навършили още 16 години няма да имат трудов договор, но ще работят в реална работна среда още от 9 клас.  

Поздрави към участниците във форума отправи и директорът на РУО-Хасково Христина Боева. Тя съобщи, че Димитровград е първата община, от която започват Дните на професионалното образование в област Хасково. „Подобни форуми и панорами на професионалното образование, ще има в областният град и другите общини. Тепърва ни предстоят и национални състезания по професионално образование, на които всички заинтересовани могат да присъстват и да се убедят, че професионалното образование за нашата област е наистина приоритет”, заяви Боева.

С апел към младите хора да търсят повече информация, възможности и контакти с работодателите и бизнеса по места, се обърна и водещия икономист Георги Стоев. Той призова младите димитровградчани да се запозная с бизнес каталога, изготвен от „Тракия Тех” по инициатива на Община Димитровград. „Това е много важно издание. Това е издание, което четат новите инвеститори и съществуващите работодатели. То съдържа базова информация, която ще ви ориентира много добре, затова използвайте го. Той бе категоричен, че у нас съществуват много митове за българската индустрия – че стара, мръсна, неплатена, непривлекателна. Но именно на индустрията се дължат богатите общества. Няма държава, която да е икономически развита и богата, само чрез туризъм, даде пример икономистът. Георги Стоев заяви, че много от малките и средни производители у нас вече въвеждат високи технологии в производствата си.   

От ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ заявиха, от работодателите очакваме да се включват активно и да предлагат професии и специалности за Държавния план прием, да участват в организирането и провеждането на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация с техни представители в изпитните комисии, да осигуряват производствена практика на ученици и предлагат промени в организацията им. При въвеждане на нови производства, технологии и машини да обучават учителите, а при дуалната система на обучение - да заявяват броят на обучаваните и професиите, по които е нужно обучение, да участват в разработване на  учебните планове и програми, да информират съвместно с директора учениците от 10 клас и техните родители за възможностите за обучение чрез работа, да правят подбор на учениците да сключват договор с училището и трудови договори с учениците, да осигурят трудово възнаграждение и осигуровки на учениците, да осигуряват обучение на наставниците, да наблюдават работата на учениците и решават с кои от тях да продължат да работят. Нека работим в партньорство, за да превърнем професионалното образование и обучение не в самоцел, а да подготвяме кадри които са необходими на бизнеса и могат да се реализират на пазара на труда.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?