DGNEWS.EU

НАП разкри нелегален превоз към Европа, проверява 172 за имущество и доходи

НАП разкри нелегален превоз към Европа, проверява 172 за имущество и доходи
Apr 11
13:00 2019

Пет микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа бяха засечени днес в Кърджали от инспектори от звеното за фискален контрол на НАП. Всички без изключение извършват нерегламентиран превоз и не издават фискални документи за парите, които получават от пътниците, стана ясно по време на проверката. Бусовете са шофирани от един човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците НАП ще сезира ИА “Автомобилна администрация“ за констатациите си.  Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв., а превозните средства ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, съобщават от приходната агенция. Акцията на НАП срещу нелегалните превози започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци. В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през ГКПП. Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от Главна дирекция „Гранична полиция“, като става дума за физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а притежават солиден автопарк и недвижими имоти. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, заедно с изтеклите лихви, допълват от НАП.

„Нерегламентираният превоз, освен фискален въпрос, е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, Автомобилна администрация и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги“, коментира по повод течащите проверки директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?