DGNEWS.EU

Лихварите от Димитровград карали длъжниците си да проституират, заплашвали с убийство

Лихварите от Димитровград карали длъжниците си да проституират, заплашвали с убийство
Снимки: dgnews.eu
Apr 10
13:50 2019

Лихварите Хамдиеви от димитровградския квартал „Марийно”, които бяха задържани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в понеделник, са принуждавали са част от жертвите да проституират, за да може да си изплатят заемите, отправяли закани и заплахи за убийство. Някои от хората от страх са напускали границите на България и са отивали да работят в чужбина, за да бъдат далеч от групата. Тези подробности и детайли около проведената акция в Димитровград днес разкриха на съвместен брифинг изпълняващият функцията ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров и Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП. Те съобщиха, че са задържани са пет от братята на които предстои да им бъде повдигнато обвинение, а шестия се издирва.

В групата са намерени и иззети достатъчно доказателства за тяхната престъпна дейност. Тези братя се отличават с изключителна бруталност, давани са лихви на изключително висок процент на хора с нисък социален статус, предимно от Димитровград и Хасковския регион. Групата е действала грубо, а прехвърлянето на недвижими имоти за връщане на заемите, е бил един от начините за връщане на заемите. Те отпускали заеми срещу много висока лихва около 100%. До 5 дни след получаването на заемите, хората били търсени с настояване за пълно възстановяване на сумата, вече главоломно нараснала, след което започвали и заплахите.

От МВР съобщиха, че днес ще бъде поискана мярка за постоянно задържане на петимата братя, а шестият се издирва. При задържането им у тях са намерени златни накити и голяма сума пари. Около половин килограм са откритите при процесуално-следствените действия златни накити и сравнително голяма сума пари, събрани от връщане на лихви.а парите са върнати от задължените суми. Разследването срещу групата е започнало през месец август миналата година, вследствие на което са събрани огромен обем от данни. При претърсванията са иззети много доказателства за тяхната престъпна дейност.

Действията на лихварите в квартала са известни от години. Голямата ромска фамилия живее в свое блокче в квартал „Марийно”, но има и други имоти. Родата се слави в квартала с честото вдигане на празници и публичното клане на животни по ромски празници в градинката пред блокчето си.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на местните избори на 27 октомври 2019 г.?