DGNEWS.EU

Млади астрономи представиха Димитровград на научна конференция

Млади астрономи представиха Димитровград на научна конференция
Apr 01
18:20 2019

Седмокласниците от ОУ „Алеко Константинов“ Клариса Кабзималева, Радослав Милев и Яни Янчев представиха димитровградската Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Джордано Бруно“ на националната младежка конференция по астрономия от 29 до 31 март във Варна. Димитровградчани бяха сред най-младите участници в конференцията, която се провежда за 45-ти път в морската ни столица. Това е първото им участие в конференцията, в която те представиха доклад на тема „Наблюдение на пълното лунно затъмнение 27 и 28 юли 2018 г.“ 
Миналото лято тримата начинаещи астрономи участваха успешно в международен конкурс с 3-минутни филми на космическа тема. Радослав и Яни представиха “Живите спътници“ за луните на Юпитер и Сатурн - Йо и Енцелад, а Клариса - “Синият спътник“, за сатурновия Титан. Техен ръководител е учителят по астрономия в НАОП Иванка Данева.

Инициатор и постоянен домакин на конференцията е варненската Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник“. Форумът събира научни работници, студенти, ученици и техните ръководители от школите по астрономия в цялата страна. Тази година имаше над 100 участници от София, Варна, Бургас, Смолян, Ямбол, Кърджали, Силистра, Шумен и Димитровград. Те изнесоха над 50 доклада за своите астрономически занимания и наблюдения, а накрая им бяха връчени специални грамоти.На форума най-новите резултати от работата на българските астрономи у нас и по света бяха представени от доц. д-р Евгени Овчаров и доц. д-р Явор Шопов от катедрата по астрономия в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Димитър Колев и Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?