DGNEWS.EU

Творческа вечер с поетесата Олга Малцева-Арзиани се състоя в КДК

Творческа вечер с поетесата Олга Малцева-Арзиани се състоя в КДК
Mar 28
18:47 2019

Поетична вечер с руската поетеса, преводачка и журналист Олга Малцева-Арзиани от Москва се състоя в Клуба на дейците на културата в Димитровград снощи. Творческата среща премина много емоционално, а в залата звучаха стихове на български и на руски. Поетесата е работела дълги години като кореспондент в редица списания и сайтове за култура, юношеско и детско творчество и православие в родината си и в Австралия. Тя е сред добрите приятели на България и на димитровградските творци.

„Олга Малцева-Арзиани е преводач на стихове на Пеньо Пенев, чиито преводи са в 5-езичното издание на избрано творчество на поета на Димитровград. Тя организира специален международен конкурс посветен на неговото творчество. И неговата неповторима поезия буди размисъл и удивление не само у нас, не само в Русия, но и Канада, Австралия, Финландия”, заяви в словото си за нея поетесата Вили Ро.

„Олга издири авторите от нашия район и не само и направи преводи много преди да ги познава - Демир Демирев, Ваня Данева, Илия Желязов, Майя Вапцарова, Величка Петрова, Йордан Кирев. По-късно прави преводи на творби на Кръстю Кръстев, Петко Каневски, художника Нено Александров и много други български поети и разказвачи. Чрез утвърдения от нея международен конкурс, който има вече осем издания, тя популяризира българското слово далеч зад пределите на родината”, допълни Вили Ро.

Гостенката е носител на различни отличия и награди, сред които грамота от Министерството на външни работи за укрепване дружбата между руския и български народ 2011г.; Най- добро произведение за чуждестранен поет, есе за Пеньо Пенев 2012 г.; Гран-При на Международния Конкурс Евтим Евтимов 2013г.- Лирични Гласове; Архиерейска грамота в Русия за най-добрите репортажи за литийно шествие в Русия и Бъдни Вечер в България 2014 г. и др.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?