DGNEWS.EU

Вкусотии от агнешко приготвят студенти в Райново

Вкусотии от агнешко приготвят студенти в Райново
Mar 26
18:00 2019

Регионален готварски събор „Райново 2019“ организира на 20 април читалище „Марица – 2008“ в димитровградското село Райново съвместно с Университета па хранителни технологии в Пловдив. Културно-кулинарната проява цели събирането и съхраняването на автентични рецепти на традиционни български ястия. Темата на събора тази година е „Палитра от вкусове – агнешкото месо на българската трапеза“, която е в унисон с велкденските празници, когато по традиция българина приготвя ястия с младо агнешко.

Студенти ще приготвят в домовете на райновци: агнешко с бакла и зелени сливи от Ямбол, агнешко с булгур от Велико Търново, агнешко руле с пендживиши от Бургас, кукуреч от Кюстендил, агнешко по гергьовски от Съединение, агнешко с ориз по тертиплийски от Казанлък, агнешко с лапад и яйце от Троян, пълнена агнешка плешка от Сливен, агнешко по сватбарски от Благоевград, агнешко по брестовишки от Пловдив, и агнешко по мандраджийски от Малко Търново.

Авторитетно жури ще определи победителите, които ще получат предметни награди. Поканени са за участие представители на местните общности от всички населени места в Община Димитровград, като за целта са изпратени статут на събора и заявки за участие до ръководствата на всички читалища. Организира се и презентация и дегустация на ястията участвали в съревнованието. Традиционно, като добри домакини, самодейците от читалището ще приготвят за всички гости характерно за региона ястие от агнешко. Начален час – 10:00 часа, двора на читалището.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?