DGNEWS.EU

Години любов за легендата Невена Коканова представиха в Димитровград

Години любов за легендата Невена Коканова представиха в Димитровград
Mar 15
10:25 2019

Втората си книга за примата на българското кино Невена Коканова – „Години любов” представи журналистът Георги Тошев пред ценители в Димитровград. Изложба с нейни фотографии и прожекция на авторски филм за незабравимата и неповторима актриса, съпътства премиерата на книгата тук. Десетки почитатели на Невена препълниха художествена галерия „Петко Чурчулиев” снощи, за да се докоснат до неподправения свят на най-голямата ни филмова звезда, преселила се във вечността през 2001 г.  

В книгата на Георги Тошев спомена за една от най-обичаните и безспорно най-талантливите български актриси, оживява с нова сила. В нея са преплетени истории от първо, второ и трето лице. Разкази, спомени и снимки, изпълнени с чувственост, неподправеност, дискретност и естествено, големия талант на Невена.

Всичко това е събрано в книгата „Години любов”, която не спестява нищо. Нито нейните любови през годините, нито житейските й битки, нито тези в израстването й на зведза. „Книгата е сантимент за всеки, който пази специално местенце в паметта си за таланта и личността Невена. Неповторима и незабравима, тя е от безспорните артистични явления в българската култура за последните 60 години. Предизвикателство бе да разкажа един чужд живот, една впечатляваща кариера, която няма аналог у нас. Най-ценното за мен като автор в тази книга е и предговора към книгата, който е дело на дъщерята на Невена – Теодора Шарланджиева”, сподели Георги Тошев.

Той представи и уникалната изложбата от фотографии на Невена, предоставена от Регионалната библиотека в Стара Загора. „Фотоизложбата е уникална, защото тя показва за първи път снимки от личния архив на актрисата, пазен дълги години от семейството. В изложбата е представен и живописен портрет на Невена Коканова на художничката Деляна Дичева. Картината озаглавена „Венчето” е рисувана през 1968 г. и е притежание на фонда на димитровградската галерия, сподели на откриването уредника Антоанета Станчева.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?