DGNEWS.EU

Българските традиции на кукерите представиха деца в градина „Звънче”

Българските традиции на кукерите представиха деца в градина „Звънче”
Mar 14
09:00 2019

Кукери гониха злите сили и болести в детска градина „Звънче” в Димитровград. Общо 28 малчугани участваха в празника снощи, с който те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта. В специално подготвена програма, децата пресъздадоха българските традиции и обичаи на кукерските празници като даряване на китка здравец и обредни хлябове, скачане над огъня, открадване на момата и др. Кукерските костюми, с които бяха облечени децата, бяха много атрактивни. Направата им е дело родителите, които при изработката също са се водили от българските традиции.

Празникът започна с фолклорни танци и кукерска програма. При всяка обиколка на кукерите децата с пълен глас наричаха за здраве с думите: „Зло под камък остани, по вода да ни върви!”. Програмата продължи с песни и стихове, а гръм на българско черешово топче възвести Освобождението на България. В ролята на опълченци бяха ученички, бивши възпитаници на градина „Звънче”. Музикалното оформление се допълваше от истински тъпани, а с народен танц, поздрав към гостите отправиха учениците от танцов клуб „Богоровци” на езиковата гимназия.

„Бяхме провокирани от празника Хелоуин. Децата искаха да са страшни и много забележими. Решихме да им покажем, че българите имаме свой празник и много здрави корени в този обичай. Родителите участваха с изработката на костюмите. Направихме го достъпно за децата, за да знаят българското. Показахме им презентации на празника от различни области на страната, и българските обичаи и обреди много им харесаха.”, сподели учителят Таня Канева. Тя и нейна колежка също участваха в празника с народни носии.  

Празникът премина с много емоции, а за прекрасните си изпълнения децата бяха бурно аплодирани. Това е и първият кукерски празник, който се организира в димитровградска детска градина, подчертаха представителите на Общината, уважили празника Диана Дончева и Мина Стоянова.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?