DGNEWS.EU

Стартираха честванията на 70 години професионално образование в Димитровград

Стартираха честванията на 70 години професионално образование в Димитровград
Директорът на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Румяна Монева откри честванията
Mar 08
09:20 2019

Честванията по повод 70 години професионално образование в Димитровград стартира официално ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. На откриването в зала „Гросето” вчера бе представена програмата на юбилейните чествания и план-приема на училището за учебната 2019-2020 г. На събитието присъстваха ученици и гости от общинска администрация и химическата компания "Неохим".

„Горди сме, че вече 70 години гимназията ни е съхранила чисто и неопетнено името на своя патрон. Училището е неизменна част от просветния културен живот на града, оставяйки много трайна следа в житейския път на хиляди наши съграждани. Вярваме, че в бъдещата история на страната ще се запишат с трудовата си биография още много възпитаници на златаровската гимназия”, сподели на откриването Татяна Иванова от учителския колектив.

Следващата проява от честванията ще се състои на 11 април с провеждането на национален форум на тема „Професионалното образование - предизвикателства и перспективи“, съобщи директорът Румяна Монева. "Законът за образованието е нов за всички учебни заведения в страната и поставя редица предизвикателства пред професионалните гимназии с въвеждането на двустепенна форма за обучение- нещо, което ще бъде предмет на дискусията", посочи старши учителят Румяна Лозева. Програмата включва още изложба, конкурс, представяне на портфолиото на училището и среща на възпитаници, дългогодишни преподаватели и негови ръководители и др.

За рождена дата на първото в България химическо училище се счита 5 септември 1949 г., когато се откриват две химически паралелки в гимназия „Ив. Вазов”. През 1956 г. техникумът по индустриална химия се настанява в нова сградата, а от 2003 г. се преименува в ПГ по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Ас. Златаров”. За годините на своето съществуване тук се обучават хиляди ученици в химични и био технологии, машини и апарати, лаборанти, автоматизация на производствата монтьори и др.

На 5.10.1951 г. в Димитровград открива Минно професионално училище за нуждите на държавното въгледобивно предприятие „Марбас”. През 1962 г. то получава името си „Темелко Ненков”, а 10 години по-късно то се обединява с хасковското като Техникум по минна промишленост. През 2003 г. той се преименува на техникум по енергетика и електротехника, а по-късно получава и името „Капитан Петко войвода”.

Година след откриването на първия в България Азотно-торов завод,  през 1952 г. в Димитровград е създадена строителната школа, която по-късно е отделена в собствена сграда и прераства в СПТУ по индустриално строителство „Пеньо Пенев”. През 1986 г. към него е присъединено и хасковското строително училище „Кольо Фичето”. През 2003 г. училището е преименувано в Професионална гимназия по строителство. За 55-годишното си съществуване училището обуава специалисти по строителство, архитектура, вътрешен и външен интериор, силикатни технологии и др. През 2007 г. гимназиите по енергетика и строителство са обедняват в една.

Сред професионалните училища е и СУ „Любен Каравелов”, което от  1991 г. в започва съвместна работа с УНСС и колежа на Северозападен Лондон. Учениците се обучават по професии организатор на фирмен менджмънт и маркетинг и оператор на малко предприятие. На успешно завършилите се издават дипломи от лондонския колеж, които са валидни в цяла Европа. Бизнес колежът съществува до учебната 2005-2006 г.

През 2014 г. професионалното образование в Димитровград се свива до едно единствено училище – ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. В наши дни гимназията е единствената предлага професионално образование и обучение с паралелка по дуално обучение.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?