DGNEWS.EU

Огньове на Сирни Заговезни палят по селата, читалища представят обичаи

Огньове на Сирни Заговезни палят по селата, читалища представят обичаи
Mar 07
12:53 2019

Празникът Сирни Заговезни ще отбележат на 10 март селата в община Димитровград. Традиционното честване в село Бряст ще започне в 16.30 ч., с фолклорна програма в читалището, подготвена от самодейците на НЧ „Пробуда”. В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии ще направят празнично шествие със запалени факли от читалището до двора на църквата "Св.Иван Рилски". Шествието ще бъде предвождано от най-малките жители на с. Бряст. В двора на църквата ще се пеят песни, а около огъня и ще се хвърлят чавги (дървени запалени стрели), които мъжете от селото са изработвали за този ден цяла зима.

В 17:30 ч. в село Добрич ще запалят огромен 13-метров огън, подготвен специално от кмета на селото и местното читалище за празника. За обичая е подготвен и по.малък която момчетат ще прескачат за здраве. В селата Върбица и Длъгнево началото е обявено от 18 ч. на площада, където ще горят няколко огъня. Групата за автентичен фолклор към НЧ "Отец Паисий Хиляндарски 1934" в с. Длъгнево ще представи програма подходяща за празника, ще бъде пресъздаден обичая "Хамкане" и ще се представят автентични "Пеени хора"

В неделя вечер от 18:30 ч. и в Крепост с огън на площада в центъра на селото самодейци от местното читалище "Селска пробуда 1927" ще пресъздадат древния обичай "Оратник". С факелно шествие младите мъже облечени в народни носии ще се съберат около кладата в центъра и ще запалят огъня за пречистване. Фолклорният хор при читалището ще изпълнява автентични за обичая песни. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде представен обичая "Хамкане", в който децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. Вярва се, че което дете успее да "хамне" ще бъде здраво през цялата година.

С краде на мома и българско хора ще завърши празника в село Крепост. "Оратник" се смята за начало на пролетните празници и женитбите. Изключително интересен обичай "На гори" и "Оратник" ще бъде пресъздаден и в село Крум в събота, 9 март от 18 часа.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?