DGNEWS.EU

Специалистите по здравни грижи в Димитровград протестираха

Специалистите по здравни грижи в Димитровград протестираха
Mar 01
15:22 2019

Медицински сестри, акушери и лаборанти от общинските МБАЛ „Св. Екатерина” и "Медицински център - Димитровград" протестираха днес за по-достойно заплащане и условия на труд за специалистите по здравни грижи. Днес по обяд те се събраха пред регистратура в болницата, за да заявят че се присъединяват към протеста, иницииран от техни колеги чрез фейсбук. Сред тях имаше и челенове на синдикати. През деня димитровградските медицински сестри бяха на работните си места с протестни лентички.

Димитровградските работещи в общинското здравеопазване настояват за базова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната 1120 лв., която да е еднаква за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Днес протестиращите коментираха, че получават заплата от 580 лв., което е обидно за натоварената им и отговорна дейност, която извършват и с нощни дежурства за здравето и живота на пациентите. Според протестиращи в момента налице огромен дисбаланс в заплатите на специалистите по здравни грижи, и дадоха за пример със Спешна помощ, където възнагражденията на сестри са по 1000 лв. и нагоре. В същото време пациента там стои 5 минути, а в болницата полагаме грижи за него с дни, коментираха медицински сестри. Според протестиращите голяма част от публичния финансов ресурс в здравеопазването отива в частните болници, където хем плаща касата, хем пациента на ръка. В същото време в общинските болници поемат лечението на здравнонеосигурените, което допълнително топи техните бюджети.

Към момента в двете общински здравни заведения работят 73 специалисти по здравни грижи, от които 56 сестри, 8 акушери, а останалите са лаборанти. Дежурствата често се дават от една медицинска сестра, което е непосилно предвид естеството на робата и огромната бумащина и документация, която трябва да попълват. 

„Искрено се надяваме този ангажимент, който поеха синидикатите днес да се случи и КДТ да не е само пожелателна форма, и ние като синдикална организация да можем да договаряме заплатите си. Ние сме твърдо решени да продължим и с протестите докато не бъдем чути, защото проблемите на сестринството се неглижират вече 25 години. Всички очакват от нас да бъдем усмихнати и вежливи, но ние също имаме достойнство, а 580 лв. е критичния минимум на оцеляване. Общинското ръководство направи много за нашата болница, но институциите трябва да подпомогнат и общините”, бяха категорични мед.сестрите. Исканията им бахо подкрепени и от лекари.

Протестиращите настояват за въвеждане на медицински стандарти за здравни грижи; клас прослужено време 1,2 % на година; КТД на национално ниво да е задължителен за всички структури в здравеопазването; допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността; почасово заплащане на нощния труд допълнително заплащане за работа в спешно отделение и анестезиология и интензивно лечение. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична  практика, промяна в категорията труд и без търговски дружества в здравеопазването, са останалите искания на здравните работници.

В различни градове протестът се проведе пред сградите на общините или здравните и лечебни заведения.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?