DGNEWS.EU

Кметът дискутира важни приоритети на събрание на НСОРБ

Кметът дискутира важни приоритети на събрание на НСОРБ
Feb 12
08:38 2019

Кметът на община Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България Иво Димов ще участва днес в работата на XXXII Общо събрание на сдружението на общините, организирано под мотото "Европейски, национални и местни приоритети, съобщиха от общинска администрация.

Иво Димов ще бъде модератор на втория дискусионен панел "Споделени отговорности по опазване на околната среда и насърчаване на местната икономика", в който заедно с министрите на икономиката Емил Караниколов и на околната среда и водите Нено Димов, ще разискват напредъка в политиките по управление на отпадъците, чистотата на въздуха и на европейските инвестиции във ВиК сектора; държавната подкрепа за насърчаване на икономическата активност в общините; прехвърлянето на общински язовири на държавата.

На форума кметовете ще разискват новите европейски приоритети и националните решения в политиките за регионално развитие, териториално сближаване и развитие на селските райони: място и роля на местните власти; промените в нормативната рамка на регионалното и местно развитие и управлението на европейските фондове: Закон за регионалното развитие, Национална концепция за пространствено развитие, Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони; Общото събрание ще разгледа и непосредствените задачи през 2019 г. за общините – бенефициенти на ОПРР и ПРСР, както и съвместните усилия за финансиране на общинска пътна мрежа. В работата на форума ще участват министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Коментирани ще бъдат възможностите за по-добро интегриране на местно ниво на услугите от здравната и социалната системи; нов модел в здравеопазването - за общинските болници и детското здравеопазване; подобряване качеството и обхвата на социалните услуги и личната помощ; патронажната грижа за възрастни и др. Участие в дискусията по актуалните за общините проблеми ще вземат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?