DGNEWS.EU

Фирма „Пролет” с отличие от Върховния комисариат за бежанците към ООН България

Фирма „Пролет” с отличие от Върховния комисариат за бежанците към ООН България
Feb 11
15:30 2019

Димитровградският производител на дамски чанти и кожени аксесоари за Европа - „Пролет” ЕООД е първата българска фирма, получила международната награда „Рест” на Върховния комисариат за бежанците към ООН България и КАТРО България. Високото отличие е признание за приноса на компанията за включване на бежанци и мигранти на българския пазар на труда и за вдъхновяващата й приобщаващата култура. Наградата към димитровградския работодател, се дължи на успешното интегриране на четирима млади афганистанци в работния процес на „Пролет”.

През ноември м.г. фирмата осигурила работа на 24-годишната Махназ Хабиби, с която представили на „Пролет” се запознали на кариерен форум за бежанци в Харманли. В разговорите младата жена изявила желание да работи като шивачка. Последвала покана да разгледа фабриката в Димитровград и след видяното Махназ решила да остане. Освен нея работа в „Пролет” започнали и братята й Хабибулах и Мухебуллах, които са на 27 и 19 години. Всички преминали обучение за шивачи в професионалния обучителен център на „Пролет”. От седмица насам в него се обучава и 19-годишната тяхна сънародничка Садия Нури.

Със съдействие на Върховния комисариат за бежанците към ООН България /UNHCR/, още с постъпването им на работа, им е назначен учител по български език, като разходите по езиковото обучение се покриват от работодателя. Така за няколко месеца те вече говорят български и разбират нашия език. Четиримата живеят в Регистрационно-приемателния център в Харманли и всеки ден пътуват до работното си място в Димитровград за сметка на фирмата. Ръководството на „Пролет” информирало предварително работниците си за назначаването на чужденците и колектива ги посрещнал много добре. „Те са много позитивни и усмихнати, и тяхното усърдие и мотивация и приветливост допринесоха за много бързото им интегриране в колектива. Много добре се справят с работата. България им харесва и искат да се устроят тук.”, споделят от фирмата.

Махназ и братята й пристигнали в България преди 3 години и оттогава са подали искане да получат статут на бежанци, но то се отхвърля. Хабиби се определят за афганистанци, но са родени в Иран. Имат още четири братя и сестри, които живеят с майка си зад граница след смъртта на баща им. В момента тримата са със статут на временно пребиваващи чужденци у нас. Поради тази причина не могат да излязат на квартира, а се налага да живеят в бежанския център, пътувайки ежедневно до работа. Съгласно сегашният им статут те подлежат на регистрация. Имат карта, която се подновява по решение на българските власти на всеки три месеца. Срокът на документите им изтича след дни - на 23 февруари, и ако не бъде подновен, ще се наложи прекратяване на трудовия им договор с „Пролет” и освобождаването им от работа. От предприятието коментираха, че кратките срокове от 3 месеца се явяват проблем за българските работодатели. Те нямат сигурност дали документите ще се подновят и дали ще могат да разчитат на работната сила на младите чужденци, които са обучили на професията и направените инвестиции в тяхното образование. Към момента в "Пролет" работят 350 човека. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?