DGNEWS.EU

Учени да помагат за развитието на Димитровград, предлага посланикът на библиотеката

Учени да помагат за развитието на Димитровград, предлага посланикът на библиотеката
Feb 11
14:23 2019

Димитровград има научен потенциал, в лицето на родени тук учени, професори и академици, който може да се използва успешно за развитието на града. Идеята да бъде организиран симпозиум с участието на изявените в различни области учени, даде посланикът на димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”философът Кирил Георгиев. Идеята си той сподели при връчване на званието му „посланик на библиотеката” миналата седмица.  

„Сигурно никой не знае колко професори и академици има Димитровград, може би дори и в училищата, в които са учели. Смятам, че ще бъде добро начало да ги издирим, да ги поканим и те да дадат свое авторитетно мнение и визия за развитието на Димитровград”, допълни Георгиев.  

Според философът градът ни трябва да използва академичния опит и поглед за развитие на местната икономика, култура, туризъм и други области. Георгиев сподели, че вече е започнал да издирва професорите, родени в Димитровград. Обсъдил е идеята с интелектуалци и спонсори, които да подкрепят представянето й пред местната власт.

По думите на Кирил Георгиев за Димитровград е важно да не губи връзка с изявените си учени и авторитети във всяка една област. Възможността за по-тясно сътрудничество между тях и местния бизнес и предприемачи може да доведе до подем, смята той. „Трябва да съхраним народната си памет, за да знаят идните поколения, че Димитровград е дал големи имена на България и на света. За съхранение на димитровградската идентичност, той предлага на видни места в центъра на града да се сложат ликовете на почетните ни граждани, носителите на националната литературна награда „Пеньо Пенев“, който е най-дългогодишната в страната, и дори тези на кметовете и на председателите на общинския съвет, които са ръководели града от създаването му до днес.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?