DGNEWS.EU

Вицепрезидентът с поздрав към жителите на Черногорово за храмовия им празник

Вицепрезидентът с поздрав към жителите на Черногорово за храмовия им празник
Вицепрезидентът Илияна Йотова посети храма в Черногорово през ноември 2018 г.
Feb 08
10:33 2019

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова поздравява жителите на димитровградското село Черногорово по повод храмовия празник на църквата „Св. Харалампий”, който ще бъде отбелязан в неделя – 10 февруари. Поздравителното си писмо вицепрезидентът е адресирал до кмета на населеното място Живко Янков и до жителите и гостите на Черногорово.

„Приемете най-сърдечните ми благопожелания по повод храмовия празник на църквата „Св. Харалампий”. Построена през тъмните векове на робството със задружните усилия на цялото население на някогашното население на село Караорман, днес светинята „Св. Харалампий” е възстановена благодарение на отдадеността на всички. Запазете тази сплотеност и задружна сила, въпреки всички превратности.

Бъдете твърди и непоколебими във вярата си в по-доброто утре като вашия покровител свети Харалампий. Нека той ви закриля като досега!Борете всяка болест и всяка злина така, както според вярванията той успял в девет вериги да окове чумата.

С празника на св. Харалампий земята се събужда за нов живот след дългата и студена зима. Желая ви здрава и плодотворна година. Нека не спира да се лее чудодейният еликсир на здравето – медът!”, пише в писмото си вицепрезидентът. В него Илияна Йотова споделя, че пази на свидно место в сърцето си спомена от срещата с черногоровци и топлото й посрещане в селото.

Припомняме, че Йотова гостува в селото през миналата година при посещението си в Димитровград. Тогава вицепрезидентът посети и храма „Св. Харалампий”, в който се помоли за здраве. Църквата е най-старата в общината и е декларирана като паметник на културата от епохата на Възраждането. Поверието е гласи, че оставяния в нея през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари мед, придобива изключителни лечебни свойства. Затова по традиция местните жители редовно носят пчелния еликсир в навечерието на храмовия празник, който на сутринта на 10 февруари се освещава.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?