DGNEWS.EU

Панихида за жертвите на комунизма отслужиха в Хасково

Панихида за жертвите на комунизма отслужиха в Хасково
Feb 01
09:22 2019

Заупокойна панихида в памет на жертвите на комунистическия режим и „народния съд“, се състоя рано тази сутрин в Хасково. Тя бе отслужена от отец Никола пред паметната плоча на разстреляните от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов.

В поклонението участваха областния управител Станислав Дечев и представители на хасковската общественост, общински съветници, наследници на убитите от „народния съд“ и граждани.

Първа цветя пред плочата положи Гинка Консулова, която е дъщеря на Михаил Илиев, един от зверски убитите тук на 12 септември 1944 г. Именно по нейно настояване преди години е изграден паметникът, който напомня на поколенията за жестокостта на престъпния комунистически режим, припомниха от семейството.

„На 1 февруари 1945 г. т.нар.”народен съд” осъжда на смърт тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 8 царски съветници, 23 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите не подлежат на обжалване и са изпълнени веднага. Само на този ден са убити 148 човека.
 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?