DGNEWS.EU

Църквата почита покровителя на лозарите Свети Трифон

Църквата почита покровителя на лозарите Свети Трифон
Feb 01
08:59 2019

На 1-ви февруари християнската църква почита паметта на Свети мъченик Трифон, славен като светец лечител и покровител на лозята. Именици са Трифон, Лозан, Гроздан и техни производни. От гръцки името Трифон означава наслада, разкош.

В народния празничен календар този ден е Трифон Зарезан. На празника всеки стопанин с бъклица вино, варена кокошка и топла пита отива на лозето си и отрязва три пръчки, полива ги с вино и благославя. След ритуала лозарите се събират на обща трапеза и избират "Цар на лозята", закарват царя с двуколка, теглена от самите лозари, като през цялото време го поливат с вино. Процесията минава през цялото село и накрая се отбива в дома на "царя на лозята", където всички сядат на обща трапеза.

Според тракийския, славянски и прабългарски обичай на този ден, освен че се зарязва, трябва и да се засажда. Според народната мъдрост всяко момче и момиче трябва да засади най-малко пет овощни дръвчета или лози, защото човек, който отглежда лозе, сади цвете или овощно дърво, не може да бъде лош. Трифон Зарезан е празник не само на лозарите, но и на кръчмари, градинари и соколари.

Честито на всички именици!

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?