DGNEWS.EU

ОбС прие бюджета на Димитровград, 9 съветници не подкрепиха финансовата рамка

ОбС прие бюджета на Димитровград, 9 съветници не подкрепиха финансовата рамка
Jan 31
12:30 2019

Общинският съвет прие бюджета за 2019 г. на община Димитровград в размер на 38 767 759 лв. на днешното си заседание. Предложената финансова рамка не бе подкрепена от съветници на БСП и коалиция „Да за Димитровград”. Общо 21 местни парламентаристи гласуваха „за” бюджета и разпределението на средствата в него. Пет съветници бяха "против", а четирима гласуваха с "въздържал се" .

Социалистите аргументираха решението си да не подкрепят  финансовата рамка заради общинската политика по разпродаване на общинско имущество, което ще лиши общината от приходи от наеми. Поради малкото заделени средства за селата, обезлюдяването на общината и миграцията на младите хора, и поради недостатъчното финансиране предвидено за болницата, което тази година са намалено до 240 000 лв.

„Пълен нонсенс е това, което казвате. Няма друга община в страната, която да заделя толкова много средства за здравеопазване. Това е заслуга на администрацията и тези които успяват да балансират приходите и разходите, и не го считам за успех за ОбС”, заяви кметът. Той припомни, че финансовото потъване на МБАЛ „Св. Екатерина” е започнало в друг мандат и обвини социалистите, че вина за това имат и те. „Вие гласувахте против един специалист от София да дойде и да поеме болницата. Спомняте ли си този случай? Спомняте ли си колко бяха задълженията на болницата? Искате да има пари за селата и болницата, но не казвате откъде да дойдат? Аз не искам да подкрепяте бюджета, защото ще подкрепяте едно успешно управление на ГЕРБ, което е доказано със своите резултати”, заяви кметът. Той подчерта, че 8 години местните данъци не са увеличавани, а от 4 години осигурява допълнително финансиране за МБАЛ по програма за труднодостъпни и отдалечени болници на здравното министерство.

По отношение на продажбите на общинско собственост Димов заяви: „Как да осъществяваме икономическа политика, как да има инвестиции и нови работни места, ако спъваме бизнеса и не му даваме възможност да се развива. Развиването на бизнеса минава през закупуването на земя. Ей тази икономическа политика е тотално сбъркана и никога няма де се оправим”, обърна се към социалистите е градоначалникът.

Припомняме, че на проведеното обществено обсъждане на бюджета в началото на месеца, Димов заяви че това е най-трудният, който е съставял, откакто е кмет.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?