DGNEWS.EU

Премиерът откри нов завод в Димитровград, призова бизнеса да вдига заплати

Премиерът откри нов завод в Димитровград, призова бизнеса да вдига заплати
Jan 23
15:54 2019

Нов завод на "Варок Лайтинг Системс" за осветителни тела за автомобилната индустрия откриха министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Димитровград Иво Димов днес. Двамата прерязаха лентата на новата инвестиция за над 8 млн. лв. заедно със старши вицепрезидентът на компанията с ресор „Стратегии, вливания и придобивания” Фил Кънингам, генералният мениджър на компанията за Турция и България Серкан Куруглу, министърът на икономиката Емил Караниколов и изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

„На такива инвеститори се радваме, които не само разкриват работни места, но са и високотехнологични и работят за износ. Имаме рекорден за всички времена на България брутен вътрешен продукт, който минава 116 милиарда лева. Желая на работещите да са здрави, а работодателите да знаят, че ние се борим за високи доходи и за това заплатите да отговарят на качеството на труда, който се влага. Преди години презентирахме България пред инвеститорите с това, че имаме евтина работна ръка. Сега това не е така, и не трябва да се говори по този начин. Ние искаме високи доходи, защото и квалификацията на нашите работници вече е достатъчно висока, а убеден съм че това ще повиши техните възнаграждения. Всичко, произведено тук, се изнася директно за Кьолн и амбиция е да назначат още 400 работници като доразвият целия завод”, заяви премиерът Борисов и пожелава успешно развитие на компанията.  

„За всички е ясно, че да се развиват регионите и градовете, да остават младите тук трябва да има инвестиции и работни места. Даваме старт на първия етап от инвестиционните намерения от лидерите на световния параз. Сигурен съм че ефектът от тези възможности ще се усети тепърва на пазара на труда. Благодаря на г-н Борисов, че постави основите на тези и инвестиции в региона с изграждането на магистрала Марица, защото катализаторът да има такива проекти и инвестиции е добрата инфраструктура. Когато държавата, местните власти и всеки агенции гледат и действат в една посока, нещата се случват”, заяви в изказването си кметът на Димитровград Иво Димов. Той благодари на инвеститорите гласуваното доверие и им пожела успех в реализацията на продукцията в международните пазари.

На откриването министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че автомобилният сектор е сред най-бързо развиващите се. За миналата година инвестициите в сектора са 200 млн. лв., а работните места над 3200. „Вие сте изключителен пример. Държавата ще продължи да работи за създаване на подходяща бизнес среда, а от бизнеса очакваме да създава работни места и да увеличава доходите на работниците”, заяви министърът.

След официалните речи примерът Борисов разгледа заводът в Димитровград и роботизираните системи в него. Предприятието е разположено на площ от 30 000 кв.м. и ще разкрие над 150 работни места през първата си фаза. В него ще се произвеждат малки осветителни тела като преден стоп светлина, преден фар за мъгла, мигачи и рефлектори. Инвеститорите предвиждат втора фаза на изграждане на завода, при която да удвоят производствена си база и за започне производство на фарове и задни светлини. Първата копка на новия завод бе направена през март 2017 г. от турската компания Са-Ба, която през 2018 г. бе купена от Varroc Lighting Systems, базирана в Плимът, САЩ, и част от индийската група Varroc.

На събитието присъстваха народни представители от ГЕРБ, областния управител на Хасково, кметове на населени места от община Димитровград и др.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?