DGNEWS.EU

Двойно повече с остри респираторни заболявания, регистрира РЗИ-Хасково

Двойно повече с остри респираторни заболявания, регистрира РЗИ-Хасково
Jan 22
12:28 2019

Общо 164 случая на остри респираторни заболявания е регистрирала Регионалната здравна инспекция в Хасково от 14 до 20 януари. Заболелите са двойно повече от констатираните случаи седмица по рано.

Във връзка с наблюдаващото се покачване на заболеваемостта, служители на РЗИ – Хасково са взели проби от лица с вирусни инфекции от общопрактикуващи лекари, включени в надзора за настоящия грипен сезон 2018/2019 г. Същите са били изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести.

От РЗИ – Хасково съобщават, че ежедневно следят стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

При повишена заболеваемост трябва да се избягват затворени и непроветрени пространства с много хора, да се спазва на добра хигиена, при необходимост да се потърси своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия и др.  

Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа, уточняват епидемиолозите.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?