DGNEWS.EU

Общините искат повече средства за пътища, в Димитровград без промяна на тези с винетки

Общините искат повече средства за пътища, в Димитровград без промяна на тези с винетки
Jan 11
13:00 2019

Община Димитровград няма да иска отпадане на винетни такси от пътища на своя територия, и съответно поемане на ангажимент за тяхната поддръжка. Това коментира при снощното обсъждане на общинския бюджет за 2019 година кметът Иво Димов. За щастие републиканският път Русе – Маказа, в частта си след Стара Загора, т. нар. околовръстен път – е в чертите на града и винетка не се иска. Другата отсечка е по ремонтиращия се път Чирпан – Симеоновград, в който попадат кварталите „Мариино“, „Вулкан“ и „Черноконево“, която отново е в рамките на града също е без винетна такса, поясни той.

Като заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Димов съобщи, че при разглеждане на Закона за движение по пътищата през месец юни от НСРОБ са поискали част от постъпленията от новата тол системата да бъдат разпределяни целево по общини. Въпреки, че това не е било прието, кметовете ще настояват дебатът по тази тема да продължи.

Причината е, че големия проблем, пред който са изправени общините у нас – невъзможността да поддържат пътищата си. По думите на Димов 20 000 км е републиканската пътна мрежа, а 19 500 км е четвъртокласната пътна общинска мрежа. Отделно обаче общините стопанисват 57 хил. км улична мрежа с налична подземна инфраструктура като водопроводи и канализация в градовете и селата, която поддържат.

В същото време съотношението в средствата, които успяват да заделят за поддръжка и ремонт на пътища общините и държавата, е едно към 10. При заделени 10 лв. за поддръжка на републиканската мрежа, общините успяват да отделят едва по левче, поясни той.

„Искаме да върнем обратно хората на село, искаме да не ги концентрираме в няколко големи града, искаме населените места да се развиват, а в същото време няма финансов ресурс за нормални условия за живот. Това е големият проблем”, коментира Иво Димов. Според градоначалника премиерът Бойко Борисов справедливо и коректно е предложил на общините сами да определят пътищата, за които да не заплащат винетни такси срещу ангажимента да ги поддържат сами. От това обаче ще се възползват едва 4-5 общини, прогнозира димитровградския кмет, съобщавайки че към момента такова намерение са заявили само колегите му във Варна и Сливен.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?