DGNEWS.EU

Митрополит Николай благослови Хасково на Ивановден

Митрополит Николай благослови Хасково на Ивановден
Jan 07
15:06 2019

Пловдивският митрополит Николай отслужи тъжествена Света литургия в Хасковската катедрална църква „Успение Богородично“. Негово Високо преосвещенство бе посрещнат в храма от областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на общински съвет Хасково Таня Захариева и кмета на града Добри Беливанов. Стотици миряни се молиха заедно с Владиката за здраве, благополучие и мир.

Светата литургия бе съпътствана от освещаване на църквата след ремонта. „Светъл божи дом, който представлява рая тук на земята“, така митрополит Николай определи най-старата хасковска църква. Той благодари на Бог, че му е позволил да изпълни обещанието си да ремонтира хасковската църква. „Красив е този храм, но за всеки храм, най-голямото украшение сте Вие, миряните“, каза още Пловдивският митрополит Николай.

Владиката говори за силата на вярата и припомни, че всяка година на 7 януари служи в Хасково, защото това е денят на Освобождението на града. „Православната вяра победи турското робство и спаси българския народ“, заяви митрополит Николай. В края на словото си Владиката благодари лично на един от най-активните настоятели на храма леля Иванка. Той й пожела да бъде здрава, да е все така настоятелна и да брани вярата христова. Специални благодарности митрополитът отправи към настоящия архиерейски наместник отец Георги. А искрената благодарност на владиката заслужи отец Антоний. „Един 90-годишен млад човек, който енергично, ревностно и всеотдайно отдаде живота си за дома господен и за вярата. Твоят пример е вдъхновение за всички ни“, с тези думи митрополит Николай благодари на отец Антоний.       

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?