DGNEWS.EU

Общината отпуска повече пари за децата в детски градини и ясли през 2019 г.

Общината отпуска повече пари за децата в детски градини и ясли през 2019 г.
Dec 06
13:04 2018

Детските градини в Димитровградско ще разчитат на добри бюджети и през 2019 г. На последното си заседание Общинския съвет увеличи годишната местна издръжка на децата в забавачките и в детските кухни. По предложение на кмета Иво Димов тя бе завишена средно със 17 %. При увеличението общината се е съобразила с растежа на държавните стандарти, с поскъпването на ел.енергията и с нуждите на детските заведения. Общинското финансиране покрива почти напълно разходите за храна, материали, вода, горива, ел.енергия, външни услуги, такси, инвентар и др.

Догодина над средствата, който държавата осигурява за децата от 0 до 4-годишна възраст, общината ще дава допълнително по 955 лв. на дете. Тази сумата е предвидена за градините на газово отопление. За отопляващите се на ел.енергия финансирането ще е 955 лв. на дете, а на твърдо гориво – 866 лв. на дете.

През 2019 г. Общината ще финансира допълнително и издръжката на децата на възраст 5-6 години, тъй като предоставяната от държавата не покрива разходите по тяхното отглеждане, възпитание, социализация и обучение. За всяко дете от тази възрастова група общината ще отпуска съответно по 663 лв., 668 лв. и 579 лв., в зависимост от отоплението на детските заведения.

Общината ще дава допълнително и по 575 лв. на дете в детска кухня. Това е над отпусканите от държавата 215 лв. годишно, които покриват само разходите за заплати на персонала, но не и за самата храна. За 2018 г. средногодишният разход на дете в детска кухня за храна е 558,26 лв. при среден дневен оклад от 2,29 лв.

През 2019 г. общината ще плаща средногодишно между 445 лв. и 373 лв. на дете за хранене. Първата е за малчуганите до 4 години, а втората за 5-6 годишните деца, чието хранене държавата финансира едва с 94 лв. на дете за цяла година. Разчетите показват, че средногодишния разход за храна ще е 434,84 лв. при среден дневен оклад от 2,71 лв.

Пресметнато общата издръжка /държавна и местна/ на едно дете в детска градина според възрастта му годишно варира между 3668 лв. и 4088 лв. В сумата са включени и финансираните от държавата разходи за медицинско и здравно обслужване.

Отделно от тези суми обаче общината финансира и всички разходи за основни и текущи ремонти, закупуване на материални активи и оборудване в дворовете и в сградите на детските градини и кухни. Припомняме, че за последните две години в повечето забавачки в Димитровградско бе обновено оборудването в спалните и занималните. Малчуганите се сдобиха с нови легла, ортопедични матраци, завивки с приказни герои. Подменени с нови бяха подовите покрития, осигурени бяха нови дидактични шкафчета, а помещенията климатизирани. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?