DGNEWS.EU

Идея: Димитровград с такси за автомобили влизащи в центъра?

Идея: Димитровград с такси за автомобили влизащи в центъра?
Dec 04
14:32 2018

Въвеждане на такси за влизане с автомобил в центъра на Димитровград и изграждане на паркинги по периферията му, откъдето движението да се осъществява с велосипеди или обществен транспорт. Това са част от мерките описани в плана за устойчива градска мобилност, който Димитровград разработва по европейски проект с помощта на експерти. Проектът CHESTNUT по дунавската програма Interreg се реализира в партньорство с още 15 общини и организации от Европа по проект с водеща организация - Виенският технически университет. Проектът на плана представи пред организации и медии днес зам.-кметът Яшо Минков.

„С този план Димитровград ще бъде в унисон с градове като Виена, Прага, Будапеща, Дубровник и други градове, които също разработват планове проекта. Целта му е намаляване на автомобилния трафик 2-3 % през следващите 5 години и употребата на лични превозни средства, и стимулиране ползването на градския транспорт, ходенето пеш, карането на велосипеди, електрически автомобили и мотопеди на ток и др. Планът е насочен към хората за разлика от транспортните планове”, обобщи той.

В плана са заложени мерки, които ще спомогнат в бъдеще за постигане на целите. Набелязаните дейности са насочени към оптимизиране на пешеходното и велосипедно движение и подобряване на градския транспорт, включително и безопасността. По отношение оптимизиране и модернизиране на системата за обществения транспорт има идея за въвеждане на такси за влизане с автомобил в центъра на града. „Може би не на този етап, а към мярката ще се пристъпва при превишаване праговетe на замърсяване”, обясни той.

Подобряване на светофарно регулиране кръстовища; създаване на онлайн платформа за всички видове транспорт и разписания; оптимизиране на маршрутната схема на градския транспорт; поставяне на говорещи табели по автобусните спирки в Димитровград за улеснение на незрящите хора, както и соларни панели, които да ги захранват; оптимизиране на паркинговата инфраструктура в града. „По тази дейност общината работи усилено и изгражда непрекъснато нови паркинги, които да освободят мястото по централните улици”, припомни Яшо Минков.  

На представянето стана ясно, че сред сериозните предизвикателства пред Община Димитровград е изграждането на инфраструктура за велосипеди на територия на града и общината. „В случая не искаме просто да начертаем инфраструктурата, а да я изградим. Това обаче струва скъпо и тепърва ще се търсим финансиране”. По данни на общината минималният разход по изграждане на 1 метър велоалея струва около 70 лв. на кв.метър.

Минков припомни, че общината вече изпълнява пилотна дейност споделяне на велосипеди. През лятото от услугата средно на ден са се възползвали 450 димитровградчани, но със застудяването интересът е намалял. 90% от пожелалите да карат общински колела са ученици, бе отчетено на срещата. Проектът на плана ще бъде качен и на сайта на общината, след разработването му.

9 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?