DGNEWS.EU

Без сериозен скок в цените на Бабин пазар, определят реда за търговете

Без сериозен скок в цените на Бабин пазар, определят реда за търговете
Nov 29
16:29 2018

Няма да има сериозно увеличение на наемите на новите на зеленчуков пазар в Димитровград, се разбра на днешното заседание на общинския съвет. „Увеличението ще е минимално около 20 лв.”, коментира кметът Иво Димов.

Съветниците приеха предложените от него промени в наредбата за местните данъци и такси. Съгласно тях месечната такса на зеленчуковия пазар на улица „Елин Пелин” № 6 ще бъде 60 лв. за постоянни маси от 3 кв.м. Досега търговците плащаха по 20 лв., но за 1 квадратен метър.оборотните маси, които ще се отдават временно за определени дни, такса ще е 3 лв., видно от посоченото в докладната. Тази такса се заплаща за ползване на тротоари улични платна и места върху, които се организират пазари и тържища. Върху нея не се начислява ДДС.

Отделно съветниците утвърдиха и наемни цени за отдаване под наем на маси и закрити помещения на зеленчуковия пазар. За постоянни маси тя ще бъде 20 лв. на месец без ДДС, а за оборотни - 3 лв. на ден без ДДС. Гласувано бе търговците, които продават собствена земеделска продукция на оборотни маси да ползват 50% намаление в цената, който прави 1,50 лв. на ден. Наемната цена за отдаване под наем на закрити помещения на пазара да е 6 лв. на квадратен метър на месец без ДДС, решиха още съветниците.

Масите и помещенията ще бъдат отдавани под наем чрез търг по ред, който тепърва ще се определя в Правилника за вътрешния ред на общинските пазари на територията на Димитровград. В момента този правилник не е публичен, но след изготвяне на реда и условията за търговете, същият ще бъде публикуван на сайта на общината, стана ясно на сесията.

„Когато сме готови с разположението на масите ще поканим търговците да ги видят и да решат за коя искат, защото има и по атрактивни. Един търговец ще може да кандидатства най-много за две маси на новия пазар. Засега е трудно да се каже какъв ще е интересът на търговците към обектите. Не мисля че се стигне до недостиг на маси”, каза в залата кметът Иво Димов. По повод коментарите в социалните мрежи, че пазарът прилича на сандък или конюшня, Димов заяви, че той е изграден в скандинавски стил, каквито има много в страната.   

При дискусията съветника от “Да за Димитровград” Леко Леков предложи да се запише в наредбата и 50% отстъпка за производители на цветя от общината. Предложението му бе контрирано, че такива производители дори и да има, те са само на определени видове. При гласуването предложението му не набра необходимото мнозинство.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?