DGNEWS.EU

Мария има нова инвалидна количка, демонстрира я пред Омбудсмана

Мария има нова инвалидна количка, демонстрира я пред Омбудсмана
Nov 29
14:00 2018

29-годишната Мария Иванова от Димитровград, страдаща от вроден синдром, вече се радва на нова електрическа инвалидна количка благодарение на дарителската кампания, в която се включиха десетки добри хора от града и страната. Със съдействие на Омбудсмана на България Мая Манолова помощното средство вече е доставено в дома на младата димитровградчанка, която от две години не е напускала дома си.

Днес общественият защитник посети лично младата жена, за да се увери дали има всичко необходимо.„Много е важно да можеш да излизаш, да си сред хора, да имаш среда. А следващата крачка е да посещаваш Дневния център за възрастни хора с увреждания в града, където ще можеш да ползваш различни социални услуги”, заяви Мая Манолова. Щастлива от новата си количка Мария демонстрира пред нея възможностите на акумулаторната количка, с която вече се придвижва без трудности у дома.

Тя е италианска марка FAZZINI, с джойстик и  акумулаторни батерии. Лека, сгъваема, компактна, маневрена и лесна за управление. Развива до 6 км/час, а с едно зареждане на акумулаторите могат да се изминат28 км. Двигателят й е с мощност 180 W и е предназначена за хора с увреждания с тегло до 120 кг.

Количката е със задно предаване с твърди гуми. Разполага с подвижни подлакътници, и с подвижни стъпенки за крака с движение навън и навътре. Има и 2 бр. зареждащи се акумулаторни батерии, електромагнитни спирачки, спомагателни спирачки за допълнителна сигурност, като и гаранция.

Стойността на количката е 3300 лв. видно от документите издадени на името на Мария. Количката е доставена от софийската фирма „Медидом” АД, която е поела и 800 лв. от стойността й като дарение към димитровградчанката. Останалите 2501, 54 лв. събрани до преди ден в дарителската кампания бяха преведени на фирмата.

Днес Мария и майка й Иванка Христозова изказаха през сълзи огромната си благодарност към всички, които са им помогнали. „Всички Вие ни върнахте вярата в доброто”, сподели развълнувана майката пред омбудсмана. Мария пък сподели, че сега вече най-голямата й цел ще е да си намери работа, първоначално надомна по програмите за хора с увреждания, които в момента вървят в Бюрата по труда. „Искам да се чувствам полезна и да помагам на мама”, сподели младата жена.     

Дарителските кутии ще останат до края на седмицата, като средствата от тях ще отидат за монтиране на падащи рампи във входа, както за подобряване на средата, в която Мария живее. В понеделник организаторите на кампанията ще отчетат всички средства от кутиите и от банковата сметка, в която до момента са постъпили 600 лв.

Припомняме, че кампанията стартира от работещите в детските градини и с подкрепата на димитровградски медии.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?