DGNEWS.EU

Разтърсващи стихове за болката и любовта в „Сенките на промяната” на Вили Ро

Разтърсващи стихове за болката и любовта в „Сенките на промяната” на Вили Ро
Nov 24
12:52 2018

Най-новата си поетична книга „Сенките на промяната” представи пред публика снощи димитровградската поетесата Величка Петрова. Творческата вечер се състоя в кафето на Клуба на дейците на културата, което отрано се препълни с почитатели на нейните стихове. На премиерата присъстваха близки и приятели на Вили Ро от Димитровград, Хасково и Варна. Гости на вечерта бяха председателят на ОбС – Димитровград Гергана Кръстева и общинският съветник и бизнесмен Митю Валчев.

Събитието откри секретарят на КДК Анелия Радева, след което поетесата и нейната 13-та книга представиха литераторът Бистра Жекова и хасковската поетеса, журналист и издател Тодорка Николова.

„Книгата на Вили разтърсва с истинските си чувства. Тя следва сенките на промяната, която вече три десетилетия моделира живота ни. Дълги сенки, понякога твърде тежки и студени, за да ги подминем. Сенки, които променят гледната точка и предизвикват горчиви констатации. С това ме изненада тази книга на Вили. Стиховете й разкриват и изразяват болката на авторката за родината, бедността, взривените духовни ценности, оголеният цинизъм, безпардонния материализъм, „изчегъркания” светъл хуманизъм от ежедневието, превръщането на човешкия живот в стока  с цел печалба. Всичко това изразено с присъщия за Вили финес и дълбоко огорчение.”, заяви Жекова.

Тодорка Николова определи книгата като „вапцаровска”. „В тази книга откриваме една нова Вили Ро, която достига нов връх в поезията си. Нейните стихове удрят по сърцето, по душата и болката, която носим в себе си”, заяви хасковската поетеса.

„Във всеки от нас има добро и лошо, и номера е да потискаме лошото. Всеки от нас може да бъде изверг, но затова сме човеци. На нас ни е дадено да можем да се контролираме, самоконтролираме и да извеждаме на повърхността онези неща, които носят доброта и  светилна за другите. За мен поезията е усамотение на духа и любов, спасение за човечеството. Най-хубавите си стихове пиша, когато около мен има множество от хора, които шумят и викат. Това сякаш ме провокира и тогава създавам най-хубавите си творби”, сподели пред почитателите си Вили Ро.

Част от творбите в новата си стихосбирка авторката е посветила на известни личности като димитровградския театрал Иван Русев, поетът от Горски извор Иван Николов и др. Вечерта завърши с много цветя за авторката от нейни приятели и раздаване на автографи.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?