DGNEWS.EU

Дебат за джобните пари на месец проведоха в ПМГ

Дебат за джобните пари на месец проведоха в ПМГ
Nov 23
10:00 2018

Състезание на тема „За” и „Против” гимназистите да получават определена сума джобни за месец проведоха ученици от ПМГ „Ив. Вазов” вчера. Дебатът по спорния финансов казус бе част от младежката информационна кампания „Мисия платено“, в която училището участва за втора година. Та се организира от Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ) с цел повишаване на финансовите познания на младите хора и предизвикателството да управляват правилно финансите си.

Гост на специалния част бе зам.-председателят на асоциацията Александер Грилихес. Пред учениците той изнесе лекция за ползите от ранното финансово ограмотяване на младите хора, как тези знания реално ще им помогнат в бъдеще, какво е кредитиране и работа в колекторска фирма.   

След кратката лекция определените два ученически отбора защитиха тезите си „за” и „против” джобните на месец пред своите съученици и преподаватели. Момчетата заявиха, че получаването на месечна сума вместо всеки ден, е добре защото това позволява по-голяма гъвкавост при разходването на бюджета и учи ученика как да планира, да постигане финансова дисциплина и отговорност за парите и др.

Момичетата пък обориха тезата с аргумента, че получаването на джобни накуп за месец води до по-бързото им харчене. Съществува риск парите да отидат за наркотици, цигари и алкохол, с каквито изкушения. Затова е по-добре гимназистите да получават гарантирана сума всеки ден от родителите си.  

В края на състезанието участниците получиха сертификати за участието си в инициативата и награди от компанията.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?