DGNEWS.EU

Полицаи спасиха ценна плоча от османско време

Полицаи спасиха ценна плоча от османско време
Снимка: ОДМВР - Хасково
Nov 22
09:12 2018

Мраморна плоча с цветни орнаменти от османско време е била спасена от свиленградските полицаите Евгени Дрънгов, Николай Николов и Георги Димитров. Находката била открита при изкопни работи в района на някогашната джамия в центъра на града, но работниците не обърнали внимание на експоната и го захвърлили. Благодарение на бързата намеса на тримата полицаи, културната ценност е намерена и предадена на музея. 

Този вид плочки се появяват в Османската империя в края на 19 век и са се ползвали при погребални ритуали, като подобни са открити в районите на Шумен, Разград и Кърджали, но за първи път в района на Свиленград.

Специални благодарности към служителите на реда и началника на ОДМВР - Хасково ст.комисар Ангел Цанков, изказа директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева. С подкрепата на свиленградските полицаи в музея са предадени през годините още праисторически хаван от селищна могила „Хисарлъка“ и мраморна плоча от местността „Манастира“ край с.Щит. Писмото си тя завършва с пожелание до полицейските служители да бъдат все така грижовни към опазването на българското културно-историческо наследство.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?