DGNEWS.EU

Предимствата на висшето образование представиха пред ученици

Предимствата на висшето образование представиха пред ученици
Nov 21
17:35 2018

Лекции в димитровградската Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и хасковските ПГМЕ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГССАТ „Н.Й. Вапцаров“ изнесоха днес преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Инициативата е част от планираните в подписания по-рано през годината Меморандум за сътрудничество и партньорство между 7 големи предприемачи в областта и трите учебни заведения, съобщи председателят на КРИБ – Хасково Стефан Димитров, който е инициатор на споразумението.

Документът за партньорства цели подобряване на професионалното ориентиране и популяризиране на професиите сред младите хора, както и повишаване на качеството и конкурентоспособността на професионалното обучение в областта на техническите специалности. Възможностите бяха презентирани от проф. Албена Стоянова и доц. Венелина Попова от Технологичния факултет на УХТ. По интересен начин те запознаха учениците с базата, с която разполага университета, със специалностите, които могат да се изучават и тяхното приложение в индустрията. Чрез представянето си преподавателите насочиха децата към възможностите за надграждане на придобитите специалности в по-висока образователна степен, а също така и към възможностите за бъдеща реализация.

„Родителите Ви ще бъдат горди с Вас, ако успеете в живота. Всяка година виждаме сълзите от радост в очите им, когато техните деца хвърлят във въздуха студентските шапки и вземат в ръце дипломите си”, каза проф. Стоянова. Тя изрази надежда, че с много от присъстващите ще се видят отново след няколко години, когато постъпят в УХТ, за да продължат образованието си. Професорът изтъкна пред учениците, че те са от малкото привилегировани, които имат възможността да се запознат със студентския живот предварително, благодарение на усилията на фирмите, инициирали меморандума „Неохим“ АД, „Донидо“ АД, „Каменица“ АД, „Химмаш“ АД, „ПИМ“ АД, „Скаймонт“ ООД и „Стимекс“ ООД.

Диана Димитрова, която е и ръководител „Човешки ресурси“ в „Неохим“ АД обясни на възпитаници на гимназиите, че със завършването на висше образование безпроблемно могат да се реализират на пазара на труда в област Хасково.      

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?